Tæt på verden: 25.000 nye offentlige job til unge

8. maj 2011
Halvdelen af alle unge i Cameroun er uden arbejde. En tikkende bombe under præsident Biya, der har lovet at ansætte 25.000 unge i den offentlige sektor.

På blot en måned har 300.000 unge i Cameroun skrevet sig op til et af de 25.000 nye job i den offentlige sektor.

Myndighedernes bebudede massive ansættelseskampagne har vakt stor begejstring blandt de mange unge camerounere, der trods skolegang og uddannelse aldrig ser skyggen af et fast job.

Det er formentlig den effekt præsident Paul Biya har håbet på, da han lancerede kampagnen i februar.

Der er valg i Cameroun senere på året, og Biya, der har ledet landet med jernhånd siden 1982, ved, at de unge uden job er en tikkende bombe. Det oplevede han i 2008, hvor folk, især unge, gjorde oprør i gaderne mod stigende priser og ingen udsigt til en bedre fremtid.

Boomerang effekt

De unges forhåbninger om at få fingre i et af de 25.000 jobs som sekretær, teknisk personale mv. er derfor enorme.

Men Biyas initiativ kan også ende som en boomerang, for kun en lille del af ansøgerne vil få et job. Flere ansøgere klager allerede over, at udvælgelsesprocessen er uigennemsigtig.

I dag er 50 procent af alle camerounere mellem 15 og 24 år officielt uden arbejde. Arbejdsløsheden rammer især de unge, der har en uddannelse.

De får ingen hjælp fra staten, og de fleste overlever i den uformelle sektor.

De kører taximotorcykel, er sikkerhedsvagter og laver forefaldende arbejde på f.eks. byggerpladser. Enormt mange sælger alverdens ting på gaden: aviser, telefonkort, plastdunke, køkkenting og tøj.

Fem procent er lønmodtagere

I Cameroun er der kun 600.000 lønmodtagere ud af en erhvervsaktiv befolkning på 13 millioner. Det svarer til knap fem procent. I Danmark er tallet 75 procent.

Tendensen i Cameroun er den samme som i andre afrikanske lande.

Knap halvdelen af 15-24 årige i Afrika er uden arbejde. Tallet er 25 procent, når alle voksne regnes med. De fleste unge arbejdsløse findes i byerne.

Uddannelse gør kun situationen mere besværlig. Jo højere uddannelse en ung afrikaner har, jo større er risikoen for at blive arbejdsløs.

Derfor ender de fleste unge i den uformelle sektor, ganske som det sker i Cameroun.

Sæt ind i den uformelle sektor

”Det er et kæmpe problem at finde produktive jobs til Afrikas 200 millioner unge, og tallet siger med 7-8 millioner hvert år,” siger Shantayanan Devarajan, cheføkonom for Afrika i Verdensbanken. Han talte mandag i København på en konference organiseret af Danida.

”Regeringer beskæftiger sig alt for lidt med den uformelle sektor, de kan ikke lide den, fordi folk ikke betaler skat,” siger han. ”Mit budskab er, at det netop er den sektor, der skal fokuseres på, for det er her størstedelen af de unge tjener deres penge,”.

Devarajan foreslår, at de afrikanske regeringer skal forsøge at øge produktiviteten i den uformelle sektor f.eks gennem små investeringer som kurser i bogføring.

Se fotos af nogle af de håbefulde unge camerounere på Radio France Internationales website

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.