23årige Laura er for ung til uddannelse

11. mar 2012
Mens hendes ledige holdkammerater kan tage uddannelse bliver Laura snydt. Hun har nemlig skyndt sig.

Laura Egense Rune fik nej til et kursus efter hun blev ledig, mens hendes ledige medstuderende har krav på seks ugers uddannelse.

”Det er jo åndssvagt. Vi var til eksamen samme dag,” siger Laura Egense Rune.

Hun har gjort det, som politikerne har i mange år har opfordret de unge til. Nemlig at skynde sig at få en uddannelse. Hun er 23 år gammel og blev i december færdig som bygningskonstruktør.

Nej til 2-dages kursus

Hun vil gerne på et 20 dages rør-kursus. Med det vil hun blive mere attraktiv for blandt andet forsyningsselskaber. Det samme gjaldt et kun 2-dages kursus i at bruge epoxy, der blandt andet anvendes i bagerier og slagterier.

Men som ung har hun ikke ret til noget - og jobcenteret sagde nej.

Laura Egense Rune mener selv, at afslagene har stor betydning for hendes muligheder for at finde et arbejde.


”Når de andre kan tage kurser, står de selvfølgelig bedre end mig,” siger hun.

For ung til at have ret

Netop hendes alder er årsag til, at hun er dårligere stillet end medstuderende, der også er blevet ledige, men er over 25 år. De har nemlig krav på seks ugers uddannelse.

Hos Dansk Konstruktørforening har chefkonsulent Jakob Ravn Thomasen svært ved at se det rimelige i, at unge skal stilles dårligere.

”Det er fuldstændigt hul i hovedet. Det er ligeså nødvendigt for de yngste at følge med udviklingen i faget,” siger han.

Rammer veluddannede unge

Det er kun de unge, der har valgt en såkaldt videregående uddannelse, som for eksempel pædagog, sygeplejerske eller akademiker, der ikke har ret til uddannelse, når de er under 25 år og bliver ledige.

En af de a-kasser, der kender problemet er FTF-A fortæller direktør Michael Darmer.

”Vi møder jævnligt frustrerede medlemmer, der ikke kan forstå, hvorfor de skal have dårligere muligheder, fordi de er unge,” siger han.

Særlig indsats

I teorien skulle de unge under 25 år stilles bedre, fordi de er omfattet af den særlige unge indsats. 

Men de særlige regler for de unge med en videregående uddannelse betyder også, at de ikke, som ældre holdkammerater, har krav på kurser, men kun kan få, hvis jobcenteret bevilger dem.

”De unge har jo gjort det, politikerne har bedt dem om og burde ikke stilles dårligere. Men det virker som om kommunerne kigger mest på pengepungen,” siger Michael Darmer.

Jobcenter prioriterer andre

Laura Egense Rune bor i Køge kommune, hvor Gorm Hjelm Andersen er Jobcenterchef. Han afviser, at hun burde få uddannelse.

”Der er bare ikke råd til at uddanne alle. I Køge Kommune har politikerne valgt at prioritere uddannelsen til ufaglærte og kortuddannede. Hvis hun skal have, så er der nogle andre vi ikke har råd til uddanne,” siger Gorm Hjelm Andersen.

Derudover mener han ikke, at det er mere uddannelse Laura Egense Rune har behov for.

”Det bringer hende ikke videre. Vi skal i stedet hjælpe med løntilskud eller praktik, så hun kan få noget praktisk erfaring,” siger Gorm Hjelm Andersen.

Rigelig tid

Det argument giver Laura Egense Rune ikke meget for. Hun søgt alle de stillinger som bygningskonstruktør, der er blevet slået op, og har søgt uopfordret hos arkitekt- og ingeniørfirmaer. 

Oveni har hun selv skaffet sig en praktikplads hos COWI i Ringsted.

”Jeg har haft rigelig tid til både at søge arbejde og komme på kursus. Bundlinjen er, at jeg bliver dårligere stillet end andre med samme uddannelse, fordi jeg er yngre. Det er ikke retfærdigt,” siger Laura Egense Rune.

Rammer mange

Over 1000 unge under 25 år med en videregående uddannelse var ledige i 3. kvartal 2011. Det viser a-kassetal fra Danmarks Statistik.