Tæt på verden: 23årig mor med baby skal stenes til døde

26. jul 2012, 13:33
Sudan dømmer en kvinde til døden i strid med egne love. En lignende dom tidligere i år er blevet forkastet for manglende beviser.

For anden gang i år har en domstol i Sudans hovedstad dømt en kvinde til døden ved stening efter påstået utroskab. Dommen er faldet i strid med landets egne regler.

Det drejer sig en den 23-årige Laila Ibrahim Issa Jamool, der er tilbageholdt fodlænket og sammen med sin seks måneder gamle baby.

Sudan er et af de få lande i verden, der tillader dødsstraf for utroskab, omend det sjældent sker. Oplysningerne kommer fra det internationale SIHA netværk for kvinders rettigheder på Afrikas Horn, skriver AllAfrica.com.

Sagen

Laila Jahool blev gift i 2008, men efter halvandet år vendte hun tilbage til sin familie, da ægteskabet gik dårligt. De har været i forhandlinger om skilsmisse i mere end et år.

Da hun for seks måneder siden fødte et barn anklagede han hende for utroskab med krav om, at hun blev returneret til hans husstand. Manden vil også have hele eller en del af medgiften tilbagebetalt.

Både barn og moder har brug for fysisk og psykologisk hjælp, hedder det fra SIHA.

I maj blev den mindreårige Intisat Sharif Abdullah dømt til døden ved stening. Hun tilstod utroskab efter tortur og at være banket af sin egen broder. Ved en fornyet retssag blev dommen dog afvist på grund af manglende beviser.

Helt lovligt men ulovlig

I henhold til sudanesisk lov er det i orden at stene en kvinde til døden som følge af utroskab. Ms. Jamool blev dømt den 10. juli efter artikel 146 i landets straffelov.

Sagerne er problematiske, fordi ingen af kvinderne har haft adgang til hjælp af en sagfører, hvilket i sig selv er ulovligt. I Sudan skal en anklaget, der kan straffes med mere end 10 års fængsel, blive amputeret eller henrettet have juridisk hjælp.

I henhold til SIHA er dommen også i strid med landets grundlov, der fastslår, at man ikke kan henrette en gravid kvinde eller tidligere end to efter amning er ophørt.

Sudan fundamentalistisk

Efter adskillelsen fra Sydsudan har Sudans leder, Omar al-Bashir helt tydeligt den 7. juli tilkendegivet, at landets lovgivning skal være 100 procent efter koranen, uden kommunisme, uden sekularisme og uden vestlig indflydelse. Islamisk sharia er retfærdig, sagde han.

Der er tale om den siddende regerings fortolkning af det muslimske hellige skrift. Den er beskrevet i landets midlertidige grundlov. Den vil danne forbillede for nabolandene, påstod al-Bashir.

Han kom til magten ved et kup i 1989 og indførte sin egen model for islamisk lovgivning. I øvrigt er han efterlyst af Den Internationale Kriminelle Domstol, ICC; for forbrydelser imod menneskeheden i provinsen Darfur.

Højere myndigheder

SIHA appellerer til Sudans justitsministerium and andre relevante institutioner for at få dommen imod Laila Jamool afvist. Dommen kom efter tre retsmøder uden henvisning til højere instanser.

Appellen om hjælp går også til Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga og FN, fordi dommen er i strid med internationale konventioner om grusom og nedværdigende straf. Faktisk har Sudan underskrevet anti-tortur konventionen, hvor stening forbydes.

http://www.sihanet.org/

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.