Blev sendt ned i taxa under veer: Pressede afdelinger sender fødende på langfart

20210125102041456_1000
Der er stort pres på fødeafdelingerne i Region Hovedstaden, og det har i flere tilfælde gjort det nødvendigt at sende kvinder i fødselsforløb videre til andre afdelinger. (Genrefoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
25. jan. 2021 10.39
Pres på hovedstadens fødeafdelinger gør det nødvendigt at sende kvinder i fødsel til andre fødesteder.

Travlhed og mangel på jordemødre betød sidste år, at 232 kvinder i Region Hovedstaden blev sendt videre til andre fødesteder.

Det skete, selv om kvinderne var i gang med et fødselsforløb, skriver dr.dk.

Eksempelvis fik en kvinde, Amanda Høgh, besked på, at hun skulle forlade Herlev Hospital og tage en taxa til fødeafdelingen i Slagelse.

- Der kan jeg ikke mere, og jeg bliver enormt ked af det og græder, siger den 25-årige kvinde, der på det tidspunkt havde regelmæssige, kraftige veer.

Det er dybt kritisabelt at flytte kvinder, der er i fødsel, fra et fødested til et andet, lyder det fra Dansk Jordemoderfagligt Selskab.

- Hvis kvinden bliver sendt til et andet fødested, så vil hun ofte opleve utryghed, eller at der er fare på færde.

- Og når hun har det respons i kroppen, så hæmmer det simpelthen produktionen af hendes eget ve-hormon, som gør, at fødslen typisk vil gå i stå, eller veerne vil aftage, siger Katja Schrøder til DR.

215 af de 232 fødende kvinder blev flyttet fra Herlev til andre hospitaler.

Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig over situationen.

- Jeg er rigtig ked af, at det har været nødvendigt, at en kvinde skulle helt til Slagelse.

- Det er desværre ikke en ny situation, og det skyldes, at der er rigtig travlt på fødeafdelingerne på grund af mangel på jordemødre, siger hun til Ritzau.

Sophie Hæstorp kan ikke garantere, at kvinder fremover ikke overflyttes midt i et fødselsforløb.

- Men jeg kan sige, at vi gør, alt hvad vi kan, for at det sjældent sker, og at det fremover så vidt muligt vil ske til nabohospital i regionen, siger hun.

Formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, siger til Ritzau, at de travle fødeafdelinger ikke kun er et hovedstadsfænomen.

- Det ser vi også på de store fødeafdelinger i Aalborg, Herning, Skejby, Kolding og Odense.

Ifølge jordemødrenes formand er det bedre arbejdsvilkår og mere i løn, der skal til for at sikre, at jordemødrene bliver i jobbet.

- Man har svært ved at rekruttere og især fastholde jordemødrene. Det er en ond spiral. For når nogle flytter til andet arbejde, bliver der mere travlt for de andre.

- Den store udfordring er at skabe et ordentligt arbejdsmiljø, der gør, at jordemødrene bliver der.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil på baggrund af sagen kalde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Partiet foreslår at prioritere mellem 100 og 150 millioner kroner på at styrke forhold for fødende og sørge for et mindre stressfuldt arbejde for de ansatte.

Sundhedsordførere fra både Dansk Folkeparti og Venstre har bebudet, at de vil stille spørgsmål om sagen i Folketinget til Heunicke.

/ritzau/