Martin Aage Rasmussen frygtede en fyreseddel. Torsdag aften kunne han ånde lettet op. Foto: Privat

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

26. jun 2020, 09:21
Torsdag mistede 238 Aviator-ansatte deres arbejde. Martin Aage Rasmussen var ikke en af dem. Alligevel var glæden svær at spore.

I går - torsdag - fik Martin Aage Rasmussen ikke et opkald fra sin chef. Det fik 238 af hans kolleger til gengæld. Og det var med beskeden om, at de havde mistet deres arbejde hos handlingselskabet Aviator.

LÆS OGSÅ: Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

Den 28-årige bagageportør sad ellers klar ved telefonen det meste af dagen. Han vidste, at dem, der skulle opsiges, ville få et opkald, mens resten ville modtage en mail.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie: 

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Den mail kom klokken otte torsdag aften. Men den lettelse og glæde, som, han havde regnet med, ville ramme ham efter flere måneder i uvished, kom aldrig rigtig:

- Sorgen over at miste mine kolleger overskygger glæden. Det er virkeligt ambivalent og en flad fornemmelse, siger Martin Aage Rasmussen til A4 Arbejdsliv.

Aviator er langt fra den eneste virksomhed, som nu må fyre medarbejdere i luftfartsbranchen, der er i knæ på grund af coronakrisen. Konkurrenten Menzies har fyret 360 medarbejdere, mens SAS har meldt ud, at de vil nedlægge 1.700 fuldtidsstillinger.

Blandt de opsagte i Aviator er både de administrative medarbejdere, passagerassistenter og bagageportører som Martin Aage Rasmussen. I går talte han med flere af sine fyrede kolleger:

- Stemningen var meget trykket. Selvom de havde haft tid til at forberede sig, så kan man jo ikke rigtigt det. Jeg talte med kolleger, der nu skal fortælle det til deres kone og børn og som skal finde ud af, om de har råd til at betale deres regninger. Det er fuldstændigt forfærdeligt.

Godt samarbejde

Martin Aage Rasmussen glæder sig dog over, at han ikke har mistet lige så mange kolleger, som han havde regnet med. Virksomheden havde i første omgang meldt ud, at der skulle nedlægges 335 stillinger, men det endte altså med at være 100 færre, der mistede deres arbejde.

- Det må være på grund af et godt samarbejde mellem min ledelse og de forskellige fagforeninger.

Det er efterhånden længe siden, at Martin Aage Rasmussen har set sine kolleger. Han har været hjemsendt det meste af tiden de seneste par måneder og holder nu ferie, inden han skal vende tilbage på jobbet i Københavns Lufthavn d. 1. juli.

-  Jeg har det fint med at skulle tilbage til jobbet. Jeg elsker mit arbejde. Men det er sørgeligt at gå rundt med de kolleger, der er opsagt. Det bliver hårdt.

LÆS OGSÅ: 80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

I dag fredag skal de opsagte medarbejdere til et møde om, hvilke rettigheder de har som opsagte. De vil blandt andet blive visiteret til et nyt jobcenter i lufthavnen, der vil forsøge at få de opsagte medarbejdere videre i job eller i et uddannelsesforløb allerede i opsigelsesperioden.