21 nye kolleger: Ingen jobkrise her

27. nov 2013, 10:10
Hans arbejdsplads er lige nu ved at ansætte 21 nye kolleger, så tillidsrepræsentant Brian Andersen har svært ved at få øje på den kroniske jobkrise, som Dansk Arbejdsgiverforening har været ude at advare imod.

21 medarbejdere til produktionen.

Så mange primært maskinarbejdere efterlyser Alfa Laval Kolding i firmaets seneste jobannonce, der blev slået op i starten af måneden.

Brian Andersen er tillidsrepræsentant i firmaet, der producerer pumper og ventiler til blandt andet bryggerier og mejerier.

"Vi kan godt mærke, at det går godt. Vi løber stærkere, men det er jo et luksusproblem," siger han.

Meldingen fra fabrikken strider mod meldingen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der på bare seks måneder er gået fra at sige, at der er "masser af job" til at sige, at Danmark befinder sig i "en kronisk jobkrise".

Samme sang hver gang

Det kom dog ikke bag på tillidsrepræsentanten, at DA - dagen efter, at firmaet havde slået de 21 stillinger op - gik i medierne og sagde, at Danmark var i "en kronisk jobkrise".

"Under krisen har det været samme sang hver gang, der skal forhandles overenskomst. Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri forsøger at lægge et lønpres på os," siger Brian Andersen.

Men han lader sig ikke kyse af snak om for høje lønninger og lav konkurrenceevne.

"Danmark er et dyrt land at producere i, men så er det altså heller ikke værre. Kvaliteten er i top, og det må jo være en af grundene til, at de job, der er blevet outsourcet, tages hjem igen," siger tillidsrepræsentanten.

Robotter og gode råd

Og det er præcis, hvad der er sket på Alfa Laval i Kolding.

Fabrikken er blevet så effektiv, at den efterhånden kan konkurrere med de fabrikker i Indien og Kina, som noget af produktionen tidligere blev outsourcet til.

"Det, der skal bruges i Asien, er stadigvæk en god idé at producere i Asien. Men det, der skal bruges i Europa, kan vi ikke lave meget billigere ved at producere det i Asien og fragte det tilbage til Europa. Det kan ikke betale sig længere," forklarer administrerende direktør Ole Rudbeck Petersen.

Robotter og gode råd fra medarbejderne i forhold til mere effektive arbejdsgange er blandt årsagerne til, at Alfa Laval Kolding vækster.

"Det er herligt. Vi er 50 mand mere i dag, end vi var for et lille års tid siden, og nu kan vi så lægge 21 mand til," siger direktøren.

Vækst skal veksles til løn

Tillidsrepræsentant Brian Andersen har tænkt sig at bruge firmaets vækst som et argument for lønforhøjelse under forårets lokale overenskomstforhandlinger.

"Når firmaet vækster, er det klart, at folkene ved maskinerne også gerne vil have en bid af kagen," siger han.

Men selvom den administrerende direktør roser medarbejderne til skyerne, er det som om, at han synger mere med på sangen fra DA.

"Løndelen er stadigvæk tung. Vi vil blive ved med at forsøge at holde igen, fordi vi gerne vil beholde produktionen herhjemme," siger Ole Rudbeck Petersen.