200 spinansøgere gik forgæves til ministrene

26. nov 2011
Knap 200 ansøgere har søgt jobbene som regeringens spindoktorer. Kun otte kandidater har været til jobsamtale. Afsindigt pjat, siger ekspert.

"Et stort proforma-ræs."

Sådan kalder en ekspert i offentlig forvaltning, S-R-SF-regeringens ansættelse af de særlige rådgiver, der i daglige tale kaldes spindoktorer.

Indtil nu har knap 200 ansøgere lagt billet ind på stillingerne. Men kun otte kandidater har fået en jobsamtale, viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i ansøgningsprocedurerne.

Kun fire ud af 23 ministerier har indtil nu indkaldt kandidater til jobsamtaler, selvom der har været i alt 183 ansøgere til de ledige stillinger som særlig rådgiver.

Det er noget pjat

Tallene viser altså, at ministrene håndplukker selv deres personlige rådgivere. Det er et brud på de regler, der skal sikre åbenhed omkring den siddende regerings ansættelse af særlige rådgivere.

"Det er noget afsindigt pjat," siger professor Tim Knudsen, der mener, at regeringen skal skrotte reglerne.

"Det kan ikke gå hurtigt nok. Det er jo synd for de ansøgere, der får falske forhåbninger og for de embedsmænd, der spilder deres tid," revser professoren.

[pagebreak]

Bliver fyret med ministeren

Regeringens 23 ministre må hver ansætte en særlig rådgiver. Derudover må de de syv medlemmer af regeringens koordinationsudvalg ansætte en ekstra rådgiver på skatteborgernes regning.

Den særlige rådgiver er en af ministerens tætteste allierede i dagligdagen. Han/Hun rådgiver og vejleder ministeren i at håndtere blandt andet pressen. Lønnen på omkring 800.000 kroner bliver betalt af skatteborgerne.

Til gengæld bliver rådgiveren fyret, når der bliver udskrevet valg, eller hvis ministeren går af i utide.

Ansættelser vækker undren

Ministeriernes mærkværdige fremgangsmåde vækker undren hos et af Danmarks største headhunter-firmaer.

"Det er altid uheldigt, hvis der er tvivl om, hvorvidt en jobannonce er reel eller ej. Hvis man i bund og grund ikke ønsker at modtage ansøgninger, fordi proceduren er proforma, så er det spild af statens penge og ansøgernes tid," siger pressechef Christian Kurt Nielsen fra Mercuri Urval.

Han understreger, at han ikke kender til de faktiske forhold i regeringen.

Ingen god praksis

I flere ministerier lyder den typiske forklaring på de ikke-afholdte jobsamtaler sådan her:

"Der blev ikke afholdt jobsamtaler, da det var entydigt muligt at udvælge en ansøger alene på baggrund af de skriftlige ansøgninger og i lyset af de i opslaget opstillede kriterier."

[pagebreak]

Allerede i midten af oktober - to uger efter at statsministeren satte sit ministerhold - har et flertal af ministrene sikret sig, at deres midlertidige spindoktorer blev godkendt af Udnævnelses- og Organisationsudvalget under regeringen.

Når en særlig rådgiver først er godkendt af udvalget, skal hans/hendes sag ikke behandles igen, selvom rådgiveren går fra at være midlertidig til permanent.

Meget tyder på proforma

Meget tyder altså på, at rekrutteringsprocessen alene har været en manøvre, der skulle foregive, at alle har haft en chance for at søge stillingen.

En ting, som professor Tim Knudsen forudsagde for en måned siden i en artikel her på Avisen.dk:

"Lur mig, om det ikke er de midlertidige rådgivere, der sidder i de faste stillinger, når fristen for at søge er udløbet."

Det er sandt i 10 ud af de 10 ministerier, der har svaret på Avisen.dks anmodning om aktindsigt.

Det er man mere eller mindre klar over i Sundhedsministeriet, der rent faktisk afholdt samtaler med tre kandidater - herunder den midlertidige spindoktor, Henrik Larsen. Kontorchef Kristoffer Böttzauw stod for samtalerne:

"Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ville blive chokeret den dag, ministeren udnævner Henrik Larsen til sin særlige rådgiver," siger Kristoffer Böttzauw.

[pagebreak]

Føler I jer ikke lidt fjollede?

"Nej, det gør vi ikke. Det kunne jo være, at en stjerne faldt ned fra himlen, og sådan en skal jo have lov at glimte. Ministeriet og den nye regering er åbne over for overraskelser," siger Kristoffer Böttzauw.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra statsministeren.

Top fem...

...over ministerier med flest spin-ansøgere

Kirke- og Ligestillingsministeriet

30 ansøgere - ukendt antal samtaler

Transportministeriet

22 ansøgere 0 samtaler

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser

22 ansøgere 1 samtale

Statsministeriet

19 ansøgere 0 samtaler

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

19 ansøgere 0 samtaler