VORES VALG: 20.000 arbejdsløse splitter oppositionen

31. aug 2011, 11:30
Enhedslisten kræver klart svar på, hvad S og SF vil gøre for at redde arbejdsløse, der står foran at miste dagpengene. Radikale står stejlt på at bevare den forkortede dagpengeperiode.

Vælgerne har krav på et klart svar på, om en ny rød regering vil rulle den halverede dagpengeperiode tilbage.

Det mener Enhedslisten, der med selvtillid og gode meningsmålinger i ryggen nu kræver et svar fra Socialdemokraterne og SF.

Partiet kritiserer de to samarbejdspartnere i den røde blok for at nøle med en redningsplan for de 20.000 arbejdsløse, der står til at miste indtægten, når de falder for den halverede dagpengeperiode næste sommer.

"Tusindvis af arbejdsløse risikerer at stå uden indtægt og måtte gå fra hus og hjem. Tiden løber ud, så jeg synes ærligt talt, at de fortjener et klart svar på, hvad en rød regering vil gøre for at hjælpe dem," siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod.

S afviser løsning på forhånd

Regeringen og Dansk Folkeparti gennemførte sidste år en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år. Det førte til voldsom kritik fra både Enhedslisten, Socialdemokraterne og SF.

Enhedslisten melder nu klart ud, at de foretrækker at sløjfe en begrænset dagpengeperiode og gøre dagpengeretten afhængig af, om man står aktivt til rådighed for arbejdsmarkedet.

Men S og SF vil lade en løsning komme an på de trepartsforhandlinger, der efter planen skal foregå 100 dage efter en rød valgsejr.

"Vi har sympati for at finde en løsning for de her mennesker. Men nu har regeringen ændret dagpengeperioden til to år. Så vi vil ikke angive en konkret løsning på forhånd," siger socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen.

Dagpengeperiode bliver centralt stridspunkt

Men så længe kan de arbejdsløse ikke vente, mener Enhedslisten, som efter de seneste meningsmålinger står til at få op til 11 mandater. Efter præsentationen af Enhedslistens valgudspil, peger Line Barfod på dagpengeperioden som et centralt stridspunkt i en kommende rød regering.

"Det her bør være første prioritet, så snart en ny regering tiltræder. De arbejdsløse kan ikke vente tre måneder, før regeringen indleder lange forhandlinger om deres skæbne," siger hun.

"Det minder om vigtigheden af et stærkt Enhedslisten, hvis ikke Radikale og Konservative skal definere beskæftigelsespolitikken fremover," siger Line Barfod med henvisning til intentionerne om øget samarbejde på den politiske midterfløj.

De forventede uenigheder skyldes ikke mindst De Radikale, som stemte for dagpengereformen, og som fortsat står stejlt på, at dagpengeperioden forbliver to år.

"Hvis vi ikke kan blive enige, forbliver dagpengereformen uændret. Så må Enhedslisten jo bare tælle til 90," siger arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard, og fortsætter:

"For os at se er løsningen ganske enkelt at få de 20.000 mennesker i arbejde."

SF garanterer sikkerhedsnet

SF mener ikke, at partiet har afvist at give svar på, hvad der skal ske med de dagpengeramte arbejdsløse.

Men arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen erkender, at en generel ændring af dagpengesystemet næppe kan være på plads før udløbet af de 20.000 lediges dagpenge.

"Derfor vil der blive lavet en midlertidig ordning. Enten i form af forlængelse af dagpengeperioden eller ved, at de berørte vil få anvist et arbejde," siger han.

Da Avisen.dk forleden besøgte en byggeplads i Måløv, var det nøjagtig spørgsmålet om fyrede kolleger, der står til at miste dagpengene, der optog jord- og betonarbejderne mest.