185.000 ansatte i staten taber købekraft

12. feb 2011
Det lykkedes ikke at sikre de statsansattes realløn, men Finansministeren kom ikke i gennem med sit ønske om at de ansatte skal arbejde mere.

Efter mere end 54 timers forhandlinger indgik Finansministeriet og CFU - Centralorganisationernes Fællesudvalg lørdag aften et 2-årigt forlig på statens område.

Både Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Flemming Vinther, ledende forhandler for CFU - Centralorganisationernes Fællesudvalg siger, at de er tilfredse med aftalen.

"Aftalen beviser, at den danske model er bæredygtig også i svære tider. Det er en aftale, vi kan stå sammen om alle sammen,” sagde Claus Hjort Frederiksen (V).

Overenskomsten, der gælder for 2011-13, giver et rundt nul i lønningsposen i 2011, men i 2012 er der 1,7 procent i lønstigninger, hvilket svarer til Finansministeriets skøn for den private lønudvikling det år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Løn kan ikke følge inflationen

Det runde nul i 2011 skyldes den omdiskuterede reguleringsordning. Den betød, at da de statsansatte satte sig til forhandlingsbordet, skyldte de allerede deres arbejdsgiver 1,46 procent, som de havde fået for udbetalt for meget i løn.

Samlet set taber de 185.000 statsansatte købekraft i de to år, overenskomsten løber.

”Vi får betalt vores gæld på et år. Men vi kan ikke sikre reallønnen i perioden. Det er der jo ingen fagforeningsfolk, der har det godt med. Det har altid været hjerteblod at sikre reallønne. Men det var simpelthen ikke muligt, ikke realitisk,” siger Flemming Vinther, formand for OAO-Stat og ledende forhandler for CFU.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen måtte gå hjem uden at have fået sit ønske opfyldt om en udvidelse af Plustid-aftalen, så de statsansatte skulle kunne aftale op til en 48 timers arbejdsuge uden indblanding fra deres tillidsrepræsentant.

”Det blev ikke til det noget. Det er et vilkår i forhandlinger, at hvis den ene part helt afviser, kan man ikke lave en aftale. Og øget arbejdstid var ikke noget der lå på den flade hånd. Man må konstatere at det er et af de områder, hvor fagbevægelsen er mig i mod,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Ikke mere tryghed

På den anden side måtte de statsansatte ofre deres hjertebarn, nemlig tryghedsaftalen, der gav bedre sikring mod fyringer.

”De to området er ikke noget, vi har glemt. De er gemt til en gang, hvor der er en forhandling på et bagtæppe, der giver mere plads til større armbevægelser,” siger Flemming Vinther.

En af forklaringerne på at det skulle tage 54 timer at lukke den sidste forhandling var den pligtige tilbagetrækningsalder for tjenestemænd i fængselsvæsnet, forsvaret og politiet.

Her fik Claus Hjort Frederiksen det, han selv var mest tilfreds med i aftalen: Kommende politibetjente, fængselsbetjente og soldater skal gå på pension som alle andre.

De nuværende ansatte beholder dog deres tilbagetrækningsalder som den er på 60-63 år.

Se hele aftalen

Se hele aftaleteksten her på Finansministeriets hjemmeside