17årig risikerer at dø efter farlig udfordring

22. aug 2008
En 17årig murerelev risikerer at dø, efter han onsdag blev udfordret til at drikke mørtel. Han ligger nu i kunstigt koma på Køge Sygehus. Klassekammeraterne er forundrede over, hvordan det kunne ske.

Undervisningslokalet på Roskilde Tekniske Skole, hvor murereleverne plejer at arbejde, er tomt.

Murbrokkerne står efterladt i pæne figurer, og værktøjet er pakket sammen. I døråbningen står skoledirektøren bekymret og betragter murereleverne, som har samlet sig udenfor. Nogle af dem sidder på en bænk og ryger, andre står i en gruppe og taler stille.

Alle er de tydeligt berørt af den situation, som udspillede sig onsdag på skolen, da en udfordring ment i spøg viste sig at blive særdeles alvorlig for en 17-årig murerelev fra Roskilde Tekniske Skole.

I en pause fandt en dreng i kedsomhed på at blande mørtel i en Ice Tea flaske og udfordre de andre, men det var ikke meningen, at det faktisk skulle drikkes. Men den 17-årige drak mørtlen og fik kraftige ætsninger i mundhule og hals.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det er jo bare sådan noget, man finder på. Blander noget mørtel sammen og siger: Hey, hvem der drikker det her får 100 kroner. Men der er jo ingen, der gør det,  siger en af drengens klassekammerater Andreas på 16, og Victor på 16 tilføjer:

- Vi andre gloede jo bare på flasken og sagde ’ad’, i det han pludselig greb den og drak mørtlen. Det gik så hurtigt, at vi ikke kunne nå at stoppe ham.

Ingen ved hvorfor

Mørtel er en blanding af sand, vand og en ætsende base, som murere bruger til at fylde mellem stenene for at holde dem sammen til en fast konstruktion.

Selvom drengene først startede som murerelever den 11. august, er de blevet oplyst om, hvor farligt materialet er.

Hvorfor han drak det, ved ingen med sikkerhed, og ingen af drengene eller underviserne var i starten klar over, hvor alvorlig situationen var. Det var først da den 17-årige løb på toilettet for at kaste op, at der blev reageret.

- Det sker jo, at eleverne kommer til skade ved at skære sig eller lignende. Vi var ikke klar over omfanget. Men da han efter pausen blev dårlig, kørte en af underviserne ham over på skadestuen. Torsdag besluttede faderen så at anmelde det til politiet, siger direktør for den tekniske skole Per Lykke Christensen.

Alle er nervøse ved nye ting

Klassekammeraten Carsten på 16 har kendt den 17-årige i mange år. Fra folkeskolen, klubben og Slangerup, hvor de begge kommer fra. Men han er præcis ligeså overrasket, som de andre – og meget berørt af situationen.

- Han var lidt nervøs over, at han skulle begynde på uddannelsen, men det er vi vel alle. Det viser sig bare forskelligt. Men sådan noget her, havde jeg aldrig regnet med, at han ville gøre. Det ligger ikke til ham, siger Carsten og fortsætter:

- Jeg har ikke besøgt ham endnu, jeg synes ikke, at det vil være værdigt at besøge ham, imens han ligger sådan, men jeg gør det, hvis jeg får at vide, han er vågnet. Jeg går ikke ud fra, at han vil fortsætte uddannelsen, men håber, at han kommer herud og fortæller os, hvordan han har det.

Drengene risikerer nu politianmeldelse, efter den 17-åriges far torsdag anmeldte episoden til politiet.

faktaboks