Khat dyrkes i Østafrika. (Arkivfoto). Foto: Giulia Paravicini/Reuters

Kæmpe narkofund i Billund Lufthavn

29. jan 2020, 10:35
Toldstyrelsens narkohund snuste sig frem til 176 kilo khat i Billund Lufthavn i sidste uge.

Toldstyrelsen gjorde et stort fund af khat, da styrelsen i sidste uge fik en narkohund til at snuse til en stor palle af papkasser markeret som te, der ankom som flygods i Billund Lufthavn.

LÆS OGSÅ: Rekordregnskab hos Apple

Papkasserne viste sig nemlig at indeholde 176 kilo khat, der var sendt fra Afrika, oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Khat bruges som rusmiddel og udgøres af friske blade og stængler fra khatplanten, som dyrkes i Østafrika.

LÆS OGSÅ: Kritik af Noma: Dekadent og respektløs

Preben Buchholtz, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen, er godt tilfreds med det store fund af khat, som bygger på et omfattende analysearbejde, forklarer han i pressemeddelelsen.

- Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og overvågning døgnet rundt. I samarbejde med politiet har vi fokus på flere typer af euforiserende stoffer, ikke mindst khat, siger Preben Buchholtz.

Hvad er Khat

Khat (Catha edulis) er en stedsegrøn busk, som vokser i det østlige Afrika.

Planten bliver 5–8 meter høj, med 5–10 cm lange og 1–4 cm brede blade. B

ladene kan anvendes som rusmiddel. Denne praksis er især udbredt i Østafrika og på den arabiske halvø.

Som rusmiddel har khat dog også fundet en vis udbredelse i Europa, hovedsagelig blandt indvandrere fra de førnævnte områder. Tygger man khat, opnår man en let euforiserende virkning.

Bladene kan også ryges eller bruges i te. Rusen skyldes, at khat indeholder de euforiserende stoffer cathinon og cathin. I 1980 erklærede WHO khat for et narkotikum, og i 1993 blev det forbudt i Danmark.

Kilde: Wikipedia

/ritzau/