16årige i farlig kemi. Nu skal de have hjælp

11. apr 2011, 22:45
Der er ingen miljøvenlig uddannelse til frisørelever. Derfor er de tvunget til hver dag at have hænderne i farlig kemi. Nu kræver både frisørskolerne og Frisør og Kosmetikerforbundet grønne uddannelser på skolerne.

Frisørelever skal have muligheden for at få en miljøvenlig uddannelse og slippe for farlig kemi.

I dag findes der kun en specialeoverbygning på skolerne, der er miljøvenlig - ligesom det kun er elever med anerkendt allergi, der kan søge dispensation om for eksempel at slippe for at stå med hænderne i permanentvæske på basisuddannelsen. Det er nemlig kun handsker og udsugning, som i dag beskytter eleverne.

Det er bladet Miljøsk, der påpeger, at frisørelever arbejder i farlig kemi hver dag.

Og det er ikke godt nok, lyder det fra frisørskolen CPH West, der i øjeblikket arbejder på at få lavet en grøn uddannelse til frisørelever.

"I dag er der meget fokus på de produkter, frisører arbejder med, fordi de indeholder mange farlige kemikalier. Derfor vil vi meget gerne have miljøvenlige uddannelser - og vi er netop nu i gang med at kigge på det," siger uddannelsesleder fra frisørskolen CPH West, Kirsten Jensen.

Det er Frisør- og Kosmetikerforbundet glad for. For sådan en uddannelse har været længe undervejs.

"Der er ingen undskyldning for at udsætte eleverne for skadelige produkter. Skolerne har en forpligtigelse til at vælge ikke-skadelige materialer," siger for formand i Frisør- og Kosmetikerforbundet Poul Monggaard.

Onsdag holder han møde i det faglige udvalg, hvor det efterfølgende vil blive gjort klart for frisørskolerne, at også forbundet vil have miljøvenlige uddannelser til eleverne nu.

For eksempel kræver Poul Monggard også, at elever ikke skal have fingrene i meget farlig permanentvæske.

"Skolerne kan sagtens lære eleverne at permanente, uden de skal stå med hænderne i det," siger Poul Monggaard.

Også akademiingeniør og hovedet bag ordningen Grøn Salon, Johan Galster er vred.

"Der er masser af alternativer til de farlige produkter. De skal bruges," siger Johan Galster.

Det er endnu uklart, hvornår de miljøvenlige uddannelser er klar på frisørskolerne.