Ældreplejen er et af de områder, der kan se frem til den pose penge, Samsø får med den nye udligningsreform. (Arkivfoto) Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix/

Samsø-borgmester jubler: - Jeg er virkelig, virkelig glad!

5. maj, 18:00
Samsøs borgmester, Marcel Meijer (Soc.dem.) jubler over udsigten til 16,2 millioner kroner ekstra, som udligningsreformens aftale giver dem.

Nu skal det være endnu bedre at være barn og gammel på Samsø. Det er drømmen for borgmester Marcel Meijer, efter der tidligere på dagen landede en kæmpe pose penge i hans skød.

LÆS OGSÅ: Overlærer om hærchefs kæreste - "Hun var ikke på min liste"

Godt nok ikke fysiske penge - endnu - men ikke desto mindre er Marcel Meijer i dag en borgmester, der knap kan sidde stille i kontorstolen af bare glæde.

Regeringens nye aftale om en udligningsreform betyder nemlig, at Samsø Kommune kan se frem til at modtage 16,2 millioner kroner mere end hidtil. Og det er nærmest som at vinde i lotto, hvis man spørger borgmesteren, skriver TV2 Østjylland. 

- Jeg er virkelig, virkelig glad! Ifølge de tidligere udspil stod vi til at få mellem syv og ni millioner. Hvis vi endte der, ville vi stadig skulle finde besparelser på budgetterne de næste år, men med den her nye aftale kan vi undgå det, siger Samsøs borgmester, Marcel Meijer(Soc.dem), til TV2 Østjylland.

Med et indbyggertal på knap 3700 personer betyder de 16,2 millioner ekstra, at Samsø får rådighed over 4.420 kroner mere pr. indbygger.

Og pengene falder et tørt sted. Derfor ved borgmesteren også allerede, hvor de ekstra millioner skal bruges:

- Siden vi fik vores plejehjem for ti år siden har vi ikke skåret på nomeringen, men borgerne er blevet tungere og sværere. Derfor vil vi gerne have øget fagligheden, ansætte flere social- og sundhedsassistenter og bruge lidt mere på at tiltrække kvalificeret personale til øen. Det har absolut førsteprioritet, siger Marcel Meijer.

LÆS OGSÅ: Engell om VK-ordkrig - "Det er voldsomt"

Udover de plejehjemsbeboerne kan også den yngre generation se frem til højere standarder og mere opmærksomhed.

- Vi har allerede igangsat et initiativ, hvor der er fokus på nogle af de børn, der har brug for noget mere opmærksomhed, så de kan få undervisning hver for sig. Og så har vi et stort ombygningsprojekt af skolen i gang, som vi nu kan komme videre med, siger borgmesteren.

Efter flere måneders forhandlinger - og en coronakrise i mellemtiden - er det i dag endelig lykkedes Regeringen at indgå en aftale med Venstre, SF og Alternativet om en ny udligningsreform.

Udligningsreformen ændrer på den måde, hvor på man fordeler penge kommuner imellem.

Kommunerne bidrager med store millionbeløb til en samlet pulje, hvor efter pengene omfordeles, så velstillede kommuner modtager mindre, og mindre velstillede kommuner modtager mere.

Samsø er den kommune i Danmark, der kommer til at modtage næstflest penge pr. indbygger - kun overgået af Læsø. Dertil kommer, at Samsøs politikere længere ud i fremtiden kan få et større økonomisk åndehul.

- Før har vi kæmpet år for år med at få økonomiske tilskud, fordi vi har været i nogle vanskelige situationer eksempelvis med mange førtidspensionister, men nu betyder det, at vi også fremover har meget tryggere rammer, og vi skal ikke sidde hvert år og vente i spænding på hvor slemt, det ser ud, siger Marcel Meijer til TV2 Østjylland.

LÆS OGSÅ: Kendt dansk iværksætter skifter navn