Tæt på verden: 15årig hustru dræbt for at være ulydig

18. jul 2012, 15:17
Offerets broder har fået drabsmandens søster som erstatning. Overgreb og drab på kvinder straffes sjældent.

15-årige Tamana blev forgiftet og slået til døde, fordi hun var en ulydig hustru, der ikke villle holde op med at studere. Hun var mod sin vilje bortgiftet til sin fætter.

Tamana kom fra Parwan provinsen 65 kilometer fra Kabul i Afghanistan, hvor en anden kvinder sidste måned blev henrettet ved skud på grund af påstået utroskab.

I alt er otte kvinder dræbt i provinsen på fire måneder. Den 4. juli blev en kvinde og hendes to børn halshugget af sin fraskilte mand, formodes det.

En uafhængig lokal menneskeretsgruppe, AIHRC, har siden marts dokumenteret 52 drab på piger i Afghanistan, hvoraf 42 var æresdrab, skriver Reuters. Hele sidste år var der 20.

Ulydig kvinde

Tamana forsvandt i marts efter en tur til bageren. En uge efter dukkede hendes forslåede, døde legeme op på et hospital.

Den lokale beretning er, at Tamana var en ulydig hustru, der ikke kunne skjule sin utilfredshed ved at blive bortgiftet ti en mand, hvis bejlerier hun havde afvist.

Ingen er arresteret for den unge piges død, men mistaken har været solid nok til, at ægtemandens søster er blevet givet til Tamanas broder som erstatning, kaldet baad.

Ulovligt

Æresdrab og baad er ulovligt og er strafbart i Afghanistan. Politiet mener Tamana blev forgiftet, men familien har optaget en video på hospitalet, der viser hendes læderede ansigt.

Danmark har lovet at give over 500 millioner kroner om året i bistand til Afghanistan. En del af pengene er øremærket til beskyttelse af kvinder rettigheder.

Voldelige kriminelle handlinger imod kvinder bliver sjældent straffet i Afghanistan.

Siden Taliban blev væltet for 10 år siden har kvinder fået ret til skolegang, at stemme og arbejde.

Kritikere beskylder præsident Hamid Karzai for at slække på kvinders rettigheder for at tækkes Taliban, der i sin regeringsperiode fra 1996-2001 indførte brutal undertrykkelse af kvinder. Karzai vil gerne forhandle fred med Taliban.

Æresdrab

Kvindegrupper i Mellemøsten anslår, at der hver året dræbes omkring 20.000 piger og kvinder for handlinger, der anses for nedværdigende for deres families eller landsbys ære. Kun sjældent går det ud over mænd.

Årsagerne kan være afvisning af et arrangeret ægteskab, at finde en ægtefælle selv i en uacceptabel familie eller samfundsgruppe, utroskab, værende offer for voldtægt eller homoseksualitet. Ofte er begrundelsen hævn.

I øvrigt foregår æresdrab også udenfor traditionel muslimsk kultur og findes angivet som formildende omstændigheder i lovgivning i en del lande. I Pakistan anses det ofte for ”husspetakler”.

I Brasilien blev hustrudrab først forbudt i 1991. Indtil da dræbte ca. 800 mænd deres hustruer om året for påstået utroskab.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.