Fire ud af ti af dem, som mister retten til dagpenge, får hverken løn eller støtte fra det offentlige bagefter. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Langtids­ledige rasler ud af dagpenge­systemet

12. jan, 09:31
Selv om beskæftigelsen er høj og ledigheden lav, så mister godt 14 langtidsledige hver dag deres dagpengeret. Fire ud af 10 af dem får hverken løn eller penge fra det offentlige bagefter.

Da dagpengeperioden blev forkortet fra fire til to år, var det forventet, at flere ville opbruge deres dagpengeret, fordi de ikke nåede at finde arbejde, før det var slut med dagpenge.

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen mister alle poster i Folketinget

De første år efter at forkortelsen slog igennem, faldt mange tusinde ledige ud af dagpengesystemet. Det første år – 2013 – var det over 37.000, der røg ud af dagpengesystemet. Siden er dagpengesystemet blevet ændret, så man nu kan forlænge sin dagpengeperiode med et år ekstra.

Men trods rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og op til et års ekstra dagpenge, er der fortsat omkring 4.500 ledige, der falder ud af dagpengesystemet hvert år. Det skriver Fagbladet 3F.

Der er endnu ikke kommet tal for de sidste måneder for året 2019, men tendensen i årets første ni måneder lå højere end niveauet for 2018. Fortsætter den tendens de sidste måneder, vil det betyde, at over 5.000 ledige røg ud af dagpengesystemet sidste år.

Det bekymrer Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s a-kasse.

- Du kan sige, at systemet ikke fungerer godt nok, når der trods højkonjunktur stadig er så mange, der ikke kommer i gang, før perioden er gået, siger hun til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Redaktør - Presset Ellemann statuerer eksempel

Velfærdsforsker og postdoc på Aalborg Universitet Kristian Kongshøj fortæller, at det kan synes overraskende, fordi antallet af dagpengemodtagere og langtidsledigheden også er faldet de senere år.

- Forklaringen er måske, at der trods alt er tale om en relativt lille gruppe blandt dagpengemodtagerne. Antallet kan påvirkes lidt op og ned af alle mulige andre forhold, eventuelt at nogle af dem har lidt større problemer i forhold til at finde arbejde igen, siger Kristian Kongshøj og peger desuden på, at kvalifikationskravene på arbejdsmarkedet bliver større.

Lige så opsigtsvækkende er det, at fire ud af 10 af dem, der mister retten til dagpenge, bagefter hverken får løn eller penge fra det offentlige.

- Dybest set ved vi ikke ret meget om, hvad de lever af. Nogle er sikkert blevet selvstændige. Andre bliver formentlig forsørget af deres ægtefælle. Man får jo ikke kontanthjælp, hvis man har penge, eller en ægtefælle, der tjener nogenlunde godt, siger Eva Obdrup.

Ifølge Kristian Kongshøj har det altid været et problem, at man ikke kan være garanteret kontanthjælp, når man opbruger sine dagpenge:

- Er man syg, skal man være meget syg, før førtidspension er aktuel. Antallet uden hverken den ene eller anden indkomst er steget i de senere år. En del af forklaringen er sandsynligvis reformerne fra 2010-2013, der strammede dagpenge og førtidspension.

LÆS OGSÅ: Pas på - Bankkunder kan blive fanget i ny gebyrfælde