Sådan får du din kollega med i kanen

12. jul 2012
Ni sikre råd til at score den kollega, du ikke kan lade være med at fantasere om

Tankerne flyver, og arbejdsindsatsen daler, når den særligt søde kollega sender dig et smil. Men hvordan får du gjort noget ved det, når I arbejder sammen?

Avisen.dk har samlet ni metoder til at  score den kollega, du ikke kan holde øjnene fra. Rådene kommer fra score-coach Anders Tryka, der siden 2007 har holdt kurser og coachingforløb i forførelsens kunst. Læs videre på eget ansvar, for succes med scoreteknikken kan betyde fiasko på jobbet, advarer han. 

"Jeg er i virkeligheden den dybeste modstander af at score på arbejdet. Man skal ikke skide, hvor man spiser," siger Anders Tryka, som dog ikke udelukker ideen helt.

"Når det så er sagt, kan det sagtens lade sig gøre. 60 procent af danskerne har mødt deres partner gennem arbejde eller venner og kun fem procent over en pose frosne bønner i Netto, så scoring på jobbet fylder en stor del af vores liv. Du skal bare overveje det en ekstra gang, hvis du udelukkende vil score for at få et hak i bæltet, lige som det kan give spændinger, hvis du går efter et parforhold. De færreste kan holde ud at kigge på hinanden 24 timer i døgnet."

Kommer hjernen før hjertet?

Niels Henriksen fra Ledernes Hovedorganisation rådgiver ledere i at håndtere medarbejdere, der får følelser for hinanden, og også han opfordrer til at være påpasselig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det er en lykkelig situation, at to finder sammen, men vi er på arbejde for at arbejde, ikke for at finde kærester. Derfor kan det blive et problem, fordi kollegaer og kunder kan stille spørgsmålstegn ved partneres integritet på arbejdet. For kommer hjernen før hjertet? I masser af tilfælde går det fint, men bare det, at der kan sås tvivl, kan være problematisk," fortæller Niels Henriksen, der råder til at melde klart ud om seriøse romancer.

"Hvis det bliver seriøst, så vær åben - en forelskelse kan alligevel ikke skjules. Fortæl det til chefen, også selv om arbejdspladsen ikke har en nedskrevet politik om forhold mellem medarbejdere. Måske har ledelsen en holdning, der gør det nødvendigt, at den ene flytter afdeling og måske endda job," siger Niels Henriksen.

Uanset hvad følger her Anders Trykas ni gode råd til at score en kollega.

___________________________________________________________

Sig det højt
Som kollega er det godt at lægge kortene på bordet.

Sig: "Jeg bliver nødt til at sige det her - jeg synes, du er tiltrækkende, men jeg har ikke gjort noget ved det, fordi vi arbejder sammen." Og så skifter du emne med det samme, og lader som om intet er sket. Det får den anden til at tænke: "Det var lige godt satans, er jeg også tiltrukket af ham?"

Det er en af de ældste flirtemetoder i bogen. Det skal ikke være det første, du siger, men det er godt efter et par øl eller en times tid inde i en kaffedate.

Glem sexchikanen
Men vær opmærksom på din kollegas signaler. I byen er det gratis at læse signaler forkert, fordi din udkårne kan sige "Skrid!"

På en arbejdsplads er I tvunget til at være sammen, selv hvis det ikke lykkes. Går du over grænsen, kan det ende i sexchikane. Det kan få store konsekvenser for dit arbejde.

Der gælder de samme spilleregler ved flirt på arbejdspladsen som andre steder, men tilsæt fem procents høflighed for at være på den sikre side, anbefaler Anders Tryka.

Fjern firmalogoet
Jeres professionelle relation gør, at du har oddsene på din side, fordi I allerede kender hinanden. Men tager du kollegaen med på kaffe for at snakke om, hvor mange fakturaer, hun skriver ud, så går det ikke. Involver hende i stedet i den person, du er privat.

Så få firmalogoet i baggrunden og den romantiske stemning i forgrunden. Vi mennesker er rigtig gode til at sætte andre i bås, og på en arbejdsplads har du allerede fået prædikatet 'kollega'. Det svarer til, at pigen efter første date har sagt, I bare skal være venner. Den kasse skal du kæmpe dig ud af.

Fortsæt flirten
Hvis der er fuld flirt over fyraftensøllen fredag eftermiddag, men du om mandagen er helt tør, virker det mærkeligt. Du skal være den samme person, om du er på arbejde eller i fredagsbar.

Tænk: Han er spændende, gu' fanden er jeg flirtende. Og bliv så ved med at være det. Du må gerne være flirtende på din arbejdsplads.

Brug hænderne
Rør ved den, du taler med. Det virker 100 procent hver eneste gang - især hvis du gør det uden at tænke for meget over det.

Når vi er sammen med personer, vi er trygge med, så rører vi meget ved dem. Men lige så snart vi møder fremmede, bliver vi nervøse og glemmer at røre. Du skal ikke overgramse, men for at skabe tiltrækning er det essentielt at røre ved hinanden.

Hold festerne
Vær den, der får tingene til at ske. Bliv en social leder på din arbejdsplads ved at holde sammenkomster, hvor du selvfølgelig også inviterer personen, du er vild med.

Det er især vigtigt, hvis der ikke er meget socialt samvær på arbejdspladsen.

Vær en udfordring
Du skal ikke gøre det, som alle forventer, du gør. Der er noget røvsygt over suppe, steg og is-dates, lige som det er røvsygt, når en pige spørger om drinks i byen. Vend tingene på hovedet og tænk på at gøre det anderledes.

Tag et klassisk eksempel fra nattelivet. Hvis du bliver spurgt, om du vil give en drink, så sig: "Jeg skal have en Corona, men jeg vil have en appelsin i, og den skal være klar, når jeg er tilbage fra toilettet. Her er i øvrigt pengene, køb også en til dig selv."

Med andre ord: Vær en udfordring.

Hold kæft
Hvis kemien er der, begynder især mænd at tale for meget og lytte for lidt. I virkeligheden skal det være omvendt - der er en årsag til, at vi er født med én mund og to ører. Det er meget bedre at lytte og stille spørgsmål.

Spørg: "Hvad, synes du, er superfedt? Og hvorfor?" Lyt til svaret, og mærk hvad der får dig til tikke.

Lad det ske
Lad være med at gøre noget specielt ud af det. I det øjeblik det sker, bliver det forkrampet, desperat og uhåndterligt. Men hvis det er business as usual, så sker det bare. Det er den mest fantastiske sætning i det danske sprog og egentlig meget romantisk: "Det skete bare."

Du skal give rum til at lave fejl. Hvis det sker, så sker det.

Denne artikel er bragt første gang 21.07.10