Sådan hjælper du din fyrede kollega

14. jul 2011
Når kollegaen mister jobbet, er din støtte guld værd. Her er ni gode råd til at hjælpe sin sidemand på vej.

Chefen har lige sat navne på de ansatte, der skal fyres i den store sparerunde. Du gik fri, men kollegaen mister jobbet. Pyhh, tænker du lettet, men din kollega er i chok.

Sådan reagerer de fleste, forklarer sygeplejerske på Man Diesel i Frederikshavn Susanne Graae. I 25 år har hun talt med arbejderne på fabrikken, og når der sker fyringer, er hun der til at trøste og hjælpe folk videre.

”En god kollega har meget stor værdi. Det betyder, at man nemmere kommer igennem krisen og videre i livet," siger Susanne Graae.

Avisen.dk har samlet tips fra hende og den erfarne ledelseskonsulent Franciska Kann til, hvordan du kan hjælpe din sidemand i den svære situation.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Man skal være en god kammerat og ikke lade kollegaen i stikken,” siger Franciska Kann.

Sådan hjælper du din kollega gennem krisen:

1: Tal om fyringen. Spørg: Hvordan har du det? Skal vi lige drikke en kop kaffe? Og gør det ordentligt. Brug tid på at lytte. Og gør det ikke kun en gang, men næste dag og dagen efter igen.

2: Følg kollegaen hjem den dag, hun har fået besked. Og sørg for, at der er nogen hjemme, så hun ikke er alene.

3: Ring dagen efter og hør, hvordan hun har det. Måske vil hun ikke snakke om det. Men det at du ringer er vigtigere, end hvad I taler om.

4: Inviter dig selv på kaffe. Forvent ikke at den fyrede tager initiativ, de har nok i at spekulere om fremtiden.

5: Slå fast, at det ikke er fordi hun er dårlig til sit arbejde, men fordi verdenssituationen er, som den er. Det er vilkårene i verden.

6: Vis, at du selv er dybt berørt af situationen og ked af det. Ingen grund til at spille tapper.

7: Hvis du har dårlig samvittighed over, at det ikke er dig, der blev fyret, så sig dét til din kollega, der er fyret. Så du ikke begynder at undgå kollegaen.

8: Undgå at behandle kollegaen som en patient. Hun er stadig på arbejde, er et menneske som ’bare’ skal have et andet arbejde.

9: Hjælp kollegaen videre. Der skal gå noget tid, men sørg for at snakke om andre job og uddannelser.

Kilder: Arbejdsmiljøsygeplejerske Susanne Graae fra Man Diesel. Og forfatter og pensioneret ledelseskonsulent Franciska Kann.