Kommune snyder ansatte for løn

20. okt 2009
En overgang var halvdelen af Jørgen Knudsens lønsedler forkerte. Sidste år fik han over 5000 kroner tilbage for en lønfejl, som Svendborg Kommune sandsynligvis har lavet siden 1977.

Rengøringsassistenter i Svendborg Kommune er blevet snydt for tusindvis af kroner på grund af en lønfejl. Langt de fleste penge er tabt. Lønfejl forældes nemlig efter fem år.

Det var Jørgen Knudsen og hans kone Elsebeth Jørgensen, der fandt fejlen ved et tilfælde. De er rengøringsassistenter og gør rent tre-fire steder i Svendborg Kommune. Sidste år fandt de ud af, at rengøringsassistenter i kommunerne i 1977 fik ret til at få deres faste tillæg for at arbejde mellem 17 og 06 - også når de havde ferie, fri eller ved sygdom. Det havde hverken Jørgen eller Elsebeth fået.

"Havde jeg været ansat som siden 1977, ville jeg have mistet 169.000 kroner alene på den ene lønfejl. Men jeg havde jo aldrig fået alle de penge, for efter fem år bliver det forældet. Jeg har arbejdet for kommunen siden 2006, så jeg fik 5226 kroner," siger Jørgen Knudsen.

Guide: Tjek din lønseddel for fejl

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Han gik til sin fagforening 3F, der rejste sagen overfor Svendborg Kommune på vegne af alle de rengøringsassistenter, der har arbejdet aften og nat.

Fejl i hver anden lønseddel

Svendborg Kommune erkender fejlen, men hvor mange rengøringsassistenter, der er snydt for tillægget gennem årene, ved kommunen ikke. Både Jørgen Knudsen og 3F Sydfyn er sikre på, det er sket siden 1977.

Men Svendborg Kommune er blevet sammenlagt, og derfor vil lederen af lønafdelingen Ulla Bøgh ikke udtale sig om tiden før kommune sammenlægningen, men hun vil ikke afvise de 31 år.

"Hvis man skal rette en fejl, skal nogen jo opdage den," siger Ulla Bøgh.

Derhjemme sætter Jørgen Knudsen sig ned med sin lille 25-siders bog med uddrag af overenskomsten. Så gennemgår han hver eneste af de fire til otte lønsedler, der sidst på måneden dumper ind i e-boksen til ægteparret.

"Man tror, at tingene er i orden, når man er ansat i det offentlige. Men man er nødt til at tjekke. I de første otte måneder efter kommunesammenlægningen var vi oppe på, at 16 ud af de 32 lønsedler, vi fik, var forkerte, siger han.

Indsats er ikke god nok

Siden 3F gik ind i sagen sidste år har omkring 20 ud af 150 rengøringsassistenter fået efterbetaling. På Svendborg Kommune kan Ulla Bøgh ikke love, at alle der har gjort rent aften og nat for Svendborg Kommune de sidste fem år også har fået deres penge.

"Det er de enkelte institutionsledere, der skal indberette det," siger Ulla Bøgh.

Med 3F Sydfyn mener ikke, den indsats er god nok, og Jørgen Knudsen kender stadig rengøringskolleger, der ikke har fået deres penge. 3F vil nu rykke kommunen.

"Det er jo ikke en enkeltstående fejl. Jeg har påpeget flere af samme slags, og der kommunen anerkender fejlene uden problemer. Det er bare ikke i orden. Man skal have en forventning om, at man får den løn der er aftalt, siger Jørn Bach, faglig sekretær 3F Sydfyn.

 

 

Fejl i lønnen

Sagen i Svendborg er ikke enestående.

I foråret tjekkede en tillidsrepræsentant lønsedlerne for samtlige 130 kommunalt ansatte rengøringsassistenter på Århus Kommunes daginstitutioner.

Over halvdelen af rengøringsassistenterne var blevet snydt for løn eller pension.

Fejlene spændte over alt fra 3.000 kroner om året til mange tusinde kroner i pensionssagerne.