10 ting du ikke skal gøre til en jobsamtale

29. maj 2012
Undlad at fortælle jokes, kræve frynsegoder eller at være uforberedt og ugidelig. 10 råd til, hvad du ikke skal gøre til en jobsamtale.

Du er næppe alene om at søge en af de få ledige stillinger på jobmarkedet.

Derfor bør du være glad for at være inviteret til en jobsamtale, hvor du ikke skal træde meget ved siden af, før du er vraget.

"Mange opfatter fejlagtigt en jobsamtale som et jobinterview - et forhør, hvor de blot skal besvare spørgsmål uden selv at vise interesse for virksomheden," siger Anne Gitte Distler.

Uheldige præstationer

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hun har som HR-konsulent med solid international erfaring haft talrige kandidater til samtale. Derfor har hun også oplevet et højt antal uheldige præstationer.

"Det handler om at vise sig fra sin gode side, optræde med afmålt ydmyghed og interesse - og om at være sig selv. Det ved mange ikke. Til gengæld diskvalificerer de på alle mulige måder sig selv, " siger hun.

I samarbejde med Avisen.dk har hun samlet 10 råd til, hvad du ikke bør gøre til en jobsamtale.

___________________________________________________


1: Undlad at komme for sent, og husk  at meddele det, hvis du er forsinket. Når du ankommer, bør du ikke læne dig så meget tilbage i stolen, at du nærmest ligger ned.

2:
Sig aldrig, at du udelukkende søger jobbet, fordi det er kedeligt at være arbejdsløs, fordi du mangler penge - eller blot fordi, du har en god veninde, der har job samme sted.

3:
Søg ikke medlidenhed ved at fortælle, at hele verden er imod dig. Fortæl ikke, at du blev fyret fra dit tidligere job, fordi du syntes, af dine chefer og kollegaer var dumme og uretfærdige.

4: Mød ikke op i med joggingtøj, hvis du søger job i en kontorvirksomhed. Mød ikke op i skjorte og slips eller kjole, hvis du søger job som håndværker.

5: Undlad at forsøge at imponere med dit sprudlende forråd af ukvemsord og fortæl aldrig jokes om minoriteter, du ikke bryder dig om.

6: Fortæl ikke, at du er dårligt til at komme op om morgenen, når du bliver spurgt til dine svage sider. Fortæl heller ikke, at du er verdensmester til hvad som helst.

7:
Bliv ikke fornærmet, når du bliver spurgt, hvad du laver i din fritid.

8: Undlad inden samtalen at forberede dig på at uddybe det, der står i din skriftlige ansøgning

9: Overdriv ikke dine kompetencer og nægt ikke at redegøre for, hvordan du har tilegnet dig din kundskab. Fortæl heller ikke, at du er venner med koncernchefen, når du kun har mødt ham én gang.

10:
Stil ikke høje lønkrav eller krav om mandagsfri og frynsegoder. Glem ikke at interessere dig for den virksomhed, du ønsker at blive ansat i.