- Fællesnævneren for medlemmernes ønsker er, at de vil have flere penge. De vil ganske enkelt have del i de gode tider, som der er i virksomhederne, siger formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, og fremsætter et markant krav op til forhandlinger om nye overenskomster i 2020. Foto: HK.

OK20: HK'ere vil have dobbelt op på fritvalg

8. sep 2019
HK'ere skal have dobbelt så mange penge til eksempelvis at holde ferie for eller indbetale til pension. Det markante krav stiller HK/Privat forud for næste års forhandlinger om nye overenskomster.

Ansatte skal nyde godt af de gode tider, og derfor skal der dobbelt så mange penge ind på deres såkaldte fritvalgskonto. Det er en konto,  som en del lønmodtagere har via deres overenskomst. Man bestemmer selv om pengene på fritvalgskontoen eksempelvis skal udbetales i forbindelse med ferie eller gå til pensionsopsparing. 

Kravet om dobbelt op på fritvalgskontoen bliver fremsat af fagforbundet HK/Privat. Det sker, når formand for HK/Privat Simon Tøgern søndag holder tale ved HK/Privats kongres i Kolding. 

- Vi vil gå forrest ved ovenskomstforhandlingerne næste år med et krav om dobbelt op på fritvalgs-ordningen, siger Simon Tøgern til A4 Nu. 

HK/Privats medlemmer spænder vidt. Lige fra sekretærer i private virksomheder til blandt andre bogholdere, speditører, it-folk, klinikassistenter og fitnessinstruktører.

LÆS OGSÅ: HK/Privat indfører lønforsikring til sine medlemmer

Under forhandlingerne om nye overenskomster i 2017 fik HK/Privat igennem, at fritvalgs-kontoen blev fordoblet fra to til fire procent af lønnen.

- Det er hverken et ublu eller urealistisk krav også at bede om en fordobling af fritvalgs-kontoen ved forhandlingerne om nye overenskomster næste år. Vi er på toppen af en højkonjunktur, og det skal vores medlemmer også nyde godt af, siger Simon Tøgern.

Det er adskillige tusinde kroner, som medlemmerne af HK/Privat allerede i dag råder over på deres fritvalgskonto. Tag for eksempel en sekretær hos en læge. Hun vil i gennnemsnit ifølge HK/Privat få indbetalt ikke mindre end 15.101 kroner om året på sin fritvalgskonto.

For et gennemsnitligt medlem af HK/Privat kommer der hvert år 16.288 kroner ind på fritvalgskontoen, som det er nu.

Ansatte: Nu skal vi have vores del af kagen

HK/Privat har via blandt andet en kampagne med postkort spurgt sine medlemmer om, hvad de har af ønsker, når fagforbundet i begyndelsen af næste år skal forhandle nye overenskomster hjem.

- Fællesnævneren for medlemmernes ønsker er, at de vil have flere penge. De vil ganske enkelt have del i de gode tider, som der er i virksomhederne, siger Simon Tøgern. 

At give HK'ere flere penge på fritvalgs-kontoen er ifølge HK/Privat-formanden en glimrende måde at give dem glæde af højkonjunkturen.  

- Frivalgs-kontoen er en måde, hvor vi kan rumme, at vores medlemmer er meget forskellige. Der er jo stor forskel på, hvad en nyuddannet fyr på 27 år og en alenemor på 49 år har af ønsker og behov, siger Simon Tøgern.

Økonomien var sådan i 2012, at man ikke kunne klippe hår af en skaldet. Nu derimod står vi en situation, hvor håret er vokset ud, og vi skal som lønmodtagere også nyde godt af højkonjunkturen
Simon Tøgern, formand for HK/Privat

Han taler om, at ’fritvalgs-kontoen’ med tiden kan blive til en ’arbejdslivskonto’ – altså hvor man som enkeltperson får mulighed for selv i højere grad at bestemme, om man for eksempel vil have mere frihed til småbørn, eller mere uddannelse eller flere penge til pensionen.

- Vi har en mulighed for som fagforbund via kollektive forhandlinger at få forhandlet nogle goder hjem, som man som enkeltperson sjældent vil kunne få overbevist sin arbejdsgiver om. Med en arbejdslivskonto får folk nogle stærke individuelle valgmuligheder, forklarer Simon Tøgern.

Han oplyser, at medlemmerne af HK/Privat, som det er nu, i stor udstrækning bruger deres fritvalgs-konto til at få nogle ekstra penge til ferien. Yderligere indbetaling til pension derimod er der ikke mange, som vælger.

Simon Tøgern er optimistisk med hensyn til at få markant flere penge ind på fritvalgskontoen for sine medlemmer, når fagbevægelsen næste år begynder at lægge arm med arbejdsgiverne i det private erhvervsliv om nye overenskomster - i fagbevægelsen betegnet 'OK20'.

- Ved forhandlingerne om nye overenskomster i 2010 og 2012 gik vi med til beskedne forbedringer af løn- og arbejdsvilkår. Det skete i erkendelse af, at økonomien var sådan, at man ikke kunne klippe hår af en skaldet. Nu derimod står vi en situation, hvor håret er vokset ud, og vi skal som lønmodtagere også nyde godt af højkonjunkturen, lyder det fra Simon Tøgern.