11 timer på numsen kan slå kontorfolk ihjel

6. jun 2013, 12:00
Nyt studie: 74 procent af arbejdsdagen går med at side stille for kontorfolk. Rigtig mange danskere har dermed øget risiko for at dø tidligt, siger forsker.

11 timer om dagen. Så lang tid bruger kontoransatte sammenlagt på at sidde ned, fra de slår øjnene op om morgenen, til de kryber tilbage under dynen om aftenen.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, som har undersøgt, hvor meget danskere med kontorarbejde rører sig i løbet af dagen.

Både forskerne og fagforeninger hæver øjenbrynene over resultatet. Ifølge internationale undersøgelser øges risikoen for tidlig død, hjertekarsygdom og livsstilsygdomme som diabetes nemlig for personer, der sidder ned i mere end ti timer om dagen.

”Rigtig mange mennesker ryger op i denne her risikogruppe, fordi de har stillesiddende arbejde,” siger projektleder Ida Høgstedt Danquah, der står bag undersøgelsen

Undersøgelsen viser, at kontoransatte i gennemsnit sidder stille i 74 procent af arbejdstiden og i 56 procent af fritiden. Folk med stillesiddende arbejde bruger altså også over halvdelen af fritiden på en stol eller i en sofa.

"De kompenserer altså ikke ved at være mere aktive udenfor arbejdstiden,” siger Ida Høgstedt Danquah.

Mange i risiko-zonen

Undersøgelsen er foretaget blandt 44 ansatte på fire forskellige arbejdspladser som et forstudie til en større undersøgelse om stillesiddende adfærd.

Deltagernes aktivitet blev målt med et såkaldt 'accelerometer', der registrerer bevægelser.

Trods det begrænsede antal personer vurderes forsøget at kunne omsættes til en langt større del af de over 40 procent danskere, som har stillesiddende arbejde.

En nation sidder ned

En rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderede sidste år, at stillesiddende adfærd kan medføre øget risiko for at udvikle livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes – også selv om man lever op til de generelle anbefalinger om fysisk aktivitet i minimum 30 minutter om dagen.

Arbejdsmiljøkonsulent Svend Erik Hermansen fra HK/Privat reagerer derfor skarpt på de første konkrete målinger af kontorfolkets aktivitetsniveau.

”Det er problematisk. Jo mindre vi bevæger os, jo større er risikoen for at få et dårligere liv. Det her drejer sig om mange mennesker. Folk er simpelthen nødt til at få rejst sig op og blive mere aktive i løbet af arbejdsdagen,” siger han.

”Det handler om at få planlagt dagen, så man bevæger sig - uanset om man skal til kopimaskinen eller efter kaffe. Og jeg har ikke mødt nogle arbejdsgivere, der har forbudt nogen at rejser sig op eller går en lille tur. Det er altså noget , du selv styrer,” siger Svend Erik Hermansen.

DJØF: Behov for mere viden

Arbejdsmiljøpolitisk chef i akademikernes fagforening, DJØF, Lisbeth Kjersgård, kalder studiet ”interessant”, men efterspørger mere viden om, hvor udbredt den stillesiddende adfærd er.

”Vi har brug for mere viden, for at finde ud af, om det er et problem af en størrelsesorden, der gør, at vi skal have mere aktiv indsats på det. Indtil da er det at følge de gængse råd: Tag trappen i stedet for elevatoren, tag cyklen, brug hæve sænkebordet. Gør de små ting i hverdagen, der skaber aktivitet,” siger Lisbeth Kjersgård.

Den nye undersøgelse er et forstudie til et større studie, der starter i efteråret.

”Vi skal se på, hvordan folk kan reducere det stillesiddende arbejde, og vi skal se på om det er muligt at reducere folks stillesiddende tid på arbejdet,” forklarer Ida Høgstedt Danquah og uddyber:

”Der har været en opfattelse af, at kontorarbejde ikke var farligt. Men der er mange undersøgelser, der peger på, at der er andre aspekter af det stillesiddende arbejde, som vi skal være meget opmærksomme på.”