Tæt på verden: 1 milliard handicappede i verden

30. jul 2011
Næsten alle mennesker får på et tidspunkt et handicap midlertidigt eller permanent. De fleste lande tilbyder ingen eller kun lidt hjælp.

For første gang i 40 år har man forsøgt at finde ud af, hvor mange medmennesker lever med handicap. Antallet er en milliard.

Analysen er foretaget af verdenssundhedsorganisationen WHO, der mener at 110-190 millioner mennesker lever med tunge handicap i en verden, hvor få lande har nogen effektiv støtte til de ramte.

Handicappede diskrimineres ofte i lokalsamfundene og af deres nærmeste. I fattige lande er der ingen sundhedstjenester eller rehabilitering af disse mennesker. Hjælpemidler er ukendte. Adgang til bygninger, infrastruktur og kommunikation er vanskelig eller umuligt.

Ved offentliggørelsen af analysen mindede WHOs generaldirektør, Dr. Margaret Chan, om, at næsten alle mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv får et handicap, permanent eller midlertidigt.

Rapporten viser, at handicappede får dårligere sundhedsydelser end andre og tre gange så ofre som andre nægtes hjælp. Børn med handicap kommer ikke så tit i skole som andre. Arbejdsløsheden er voldsomt højere end for andre.

Næsten 150 lande har underskrevet en konvention om disse medborgeres rettigheder, men kun 100 har ratificeret den. Færre holder løfterne om at give handicappede lige forhold med ikke-handicappede.

Tæt på verden

Den erfarne u-landsjournalist Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her