20190602-165215-L-1920x1277we
Der bliver ingen 1. maj-fejring i Fælledparken i København i år (arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

1. maj i Fælledparken er aflyst

21. apr 2021, 14:57
Der bliver ingen markering af arbejders internationale kampdag i Fælledparken i år på grund af coronavirus.

Der bliver ingen 1. maj-fejring i Fælledparken i København i år, da arrangementet er blevet aflyst for andet år i træk på grund af coronasituationen.

Det oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Hovedstaden, der er arrangør af begivenheden, i en pressemeddelelse.

- Vi er triste over igen i år at måtte aflyse 1. maj i Fælledparken.

- Vi havde glædet os til gode samtaler om de ting, som berører danskerne dybt. Coronakrisen har sat en masse ting på spidsen; mange har mistet deres arbejde – og andre har urimeligt travlt i denne periode, siger Per G. Olsen, formand for FH Hovedstaden, i pressemeddelelsen.

Arbejdernes internationale kampdag vil i stedet blive markeret med en række virtuelle indslag fra fagbevægelsen, som interesserede kan følge via fagbevægelsens facebookside.

Det sker klokken 10.00 og varer en halv time.

Skuespiller og komiker Rasmus Bjerg synger for til fællessang fra arbejdersangbogen, og der vil blive holdt taler af statsminister Mette Frederiksen (S), FH-formand Lizette Risgaard, formand for SF Pia Olsen Dyhr og politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.

Også Fagbevægelsens Ungdom taler 1. maj. I dagene op til vil FH blandt andet holde en virtuelt debat om EU's 2030-klimamål og en quiz om fagbevægelsens historie.

Det er muligt, at der vil være mindre 1. maj-arrangementer rundtom i landet i år, men FH oplyser, at markering primært vil blive afholdt virtuelt på grund af coronapandemien.

Selv om samlingen i den store park på Østerbro er blevet sløjfet, vil fagbevægelsen stadig sætte sit præg på Fælledparken den første dag i maj.

Der vil nemlig være bannere med budskaber rundt omkring, oplyser FH Hovedstaden.

Det var historisk, da kampdagen blev aflyst i Fælledparken sidste år. 1. maj har været markeret i København siden 1890 med undtagelse af i 1940, da Danmark kort forinden var blevet besat af Tyskland.

Ifølge Arbejdermuseet blev møderne genoptaget fra 1941, hvor de dog i årene efter blev holdt indenfor.

I 1944 og 1945 var der ikke 1. maj-fejringer i traditionel stil, men mange foreninger camouflerede dem som forårsfester, skriver museet.

/ritzau/