A4 Nu giver dig otte bud på, hvad du skal holde øje med 1. maj. Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Prøveballoner, kasteskyts og Løkkes drillerier: Det skal du holde øje med 1. maj

30. apr 2019
Fra tidlig morgen 1. maj vil de røde faner være rullet ud, og politiske paroler flyde i lind strøm. Hvad er det værd at holde øje med - A4 Nu giver otte bud.

Kommer Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) med et klart bud på, hvem der skal kunne gå tidligere på pension? Er der intern fnidder på venstrefløjen? Og kaprer Lars Løkke Rasmussen (V) atter opmærksomheden på dagen, hvor de røde troede, at de ejede dagsorden? 

1. maj - arbejdernes internationale kampdag - er lige om hjørnet. A4 Nu giver otte bud på, hvad det er værd at holde øje med på dagen, hvor de røde faner er rullet ud, og politiske paroler flyder i lind strøm fra tidlig morgen.

Prøveballoner

For mange politikere og faglige ledere er det en særlig disciplin at benytte taletiden til at sende prøveballoner op. Ideer, som stikker lidt ud, og som giver debat, men ikke nødvendigvis bliver til konkret politik. I fjor foreslog Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen at belønne unge, der gennemfører en erhvervsuddannelse på områder, hvor der i fremtiden kommer til at mangle arbejdskraft, med 50.000 kroner. SFs Karsten Hønge har i årevis gentaget sit 'slagnummer' med, at medlemmer af 'gule' fagforeninger ikke skal have mulig for at trække kontingentet fra i skat. Med et folketingsvalg lige om hjørnet er det oplagt, at talerne forsøger at sætte en skarp dagsorden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Tæt på valget

Folketingsvalget er lige om hjørnet. Den kommende tid vil det myldre med alskens politiske bud - og givet også overbud. 1. maj- talerne vil give en sikker pejling på, hvor partiernes profiler har deres fokus. Og hvem de går bedst i takt med. 1. maj vil demonstrere, at partierne - og fagbevægelsen - er i fuldt beredskab i forhold til valget. 

Kaprer Løkke dagsordenen?

1. maj er de røde taleres dag, men i de senere år er det lykkedes Venstre at kapre dagsorden. I fjor blev alle kameraer pludselig vendt, da det blev meddelt, at V-ministrene Søren Pind og Esben Lunde Larsen forlod regeringen. I 2015 lykkedes det også Venstre at smide en blå bombe midt i den røde fest, da det kom frem, at Søren Gade vendte tilbage til politik. Hvad har Løkke i ærmet i år? Helt oplagt spekuleres der i, at Lars Løkke Rasmussens udskriver folketingsvalg i denne uge.

Blå profiler til rød fest

Det slår gnister, når blå profiler deltager i den traditionelle røde fest. For eksempel i 1983, da Fremskridtspartiet leder, Mogens Glistrup, talte i et hjørne af Fælledparken i København og blev overdænget med kasteskyts som æg, maling og sten. I 2014 skabte det højlydt debat, da Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl blev inviteret til at holde 1. maj tale hos Socialdemokraterne i Give. Invitationen viste sig at være så kontroversiel, at den senere blev trukket tilbage. Hvordan går det så i år? Det får vi blandt andet svar på, når kulturminister og kandidat til Europa-Parlamentet, Mette Bock (LA) er på den store scene i Fælledparken i København, hvor hun skal i EU-debat med S-kandidat Jeppe Kofoed.

Mega-organisation på banen

Når Lizette Risgaard går på talerstolen, er det første gang i skikkelse af formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Ved årsskiftet smeltede de to hovedorganisationer LO og FTF sammen til en ny mega-organisation med 1,4 millioner medlemmer i ryggen. 1. maj-engagementet er stærkest i LO-forbundene, mens langt fra alle FTF-grupper har tradition for at mødes under de røde faner.  I år skal Lizette Risgaards tale favne dem alle: Fra rengøringsassistenter og buschauffører over sygeplejersker til stewadesser.

Er kampgejsten og sammenholdet intakt et år efter OK18?

For et år siden var en storkonkflikt på det offentlige arbejdsmarked netop afværget, da 1. maj-talerne gik på scenen. Under de dramatiske forhandlinger lykkedes det fagbevægelsen at mobilisere medlemmerne og gøre fælles front mod arbejdsgiverne. Der var faner, sang og nærmest euforiske scener foran Forligsinstitutionen i København. Siden er det blevet hverdag. I debatten om nedslidning og pension er det ikke alle i fagbevægelsen, der går i takt. Uenighederne bliver ikke udbasuneret i dagens taler, men skal snarere høres i krogene. I 2020 er der forhandlinger om nye overenskomster på det private arbejdsmarked. Måske rummer

Frederiksens pensionsplaner

Det var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der i januar tændte gnisten til debatten om pension og nedslidning. Hun lagde op til, at nedslidte og de, der har været længst tid på arbejdsmarkedet skal have ret til at gå tidligere på pension. Siden er S-formanden blevet kritiseret for ikke at svare på, præcis hvem der skal have denne rettighed. Et blufnummer, har statsminister Lars Løkke Rasmussen tilmed sagt. Bliver Mette Frederiksen så mere konkret, når hun står på scenen i Fælledparken? Det er en god idé at lytte til talens nuancer, men en liste med  konkrete faggrupper med ret til tidlig pension, venter man givet forgæves på.

 Internt fnidder blandt de røde

De er enige om, at Lars Løkke Rasmussen skal ud af Statsministeriet. Men der er også sager, hvor de tre røde partiledere, Frederiksen, Dyhr og Skipper er knap så enige. For eksempel har Enhedslistens Pernille Skipper erklæret, at hun selv et parat til at kandidere til statsministerposten, fordi det ikke er nogen 'naturlov,' at Socialdemokraterne skal have den. 'Der er kæmpe uenigheder, og der er på mange måder længere mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet, end der er mellem Socialdemokratiet og Venstre,' har Skipper sagt. 1. maj vil de tre partiledere blæse til kamp mod Løkke, men det er også værd at lytte til, hvad de siger til og om hinanden.