20201008-111702-L-1920x1280we
Morten Messerschmidt i en snak med Kristian Thulesen Dahl i folketingssalen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

1. december: Løjtnanten puster generalen i nakken

1. dec 2020, 06:00
A4 gennemgår i en julekalender udvalgte begivenheder i dansk politik i 2020, der som bekendt har stået i coronaens tegn.

Det har været et rædselsfuldt år for Dansk Folkeparti.

Hvis partiet efter vælgerlussingen ved folketingsvalget i 2019 ikke troede, det kunne blive værre, er det imidlertid kendsgerningen nu, at det kan det.

Formand Kristian Thulesen Dahl er i knæ, og er man i tvivl om det, kan man blot læse meningsmålingerne: 5-6 procent står partiet til i det vægtede gennemsnit af flere målinger.

Det er langt under det rædselsfulde valgresultat i ’19 og lysår fra det imponerede valg i 2015, hvor mere end hver femte dansker stemte på partiet.

Nu puster Morten Messerschmidt formanden i nakken, og han har allerede annonceret sit kandidatur som den næste formand til den dag, Thulesen Dahl måtte stoppe. Enten af egen kraft eller fordi, nogle prikker ham på skulderen.

Og Morten Messerschmidt, der ved årets sommergruppemøde erstattede Søren Espersen som ny næstformand i partiet, vil gerne være den næste DF-formand. Det gjorde han klart i et interview i Politiken i september.

I samme måned udkom bogen ’Kong Kristian’, der på baggrund af anonyme kilder beretter om, at Morten Messerschmidt med Pia Kjærsgaards velsignelse har pønset på at vælte den nuværende formand.

Vælgerne må ikke opleve slingrekurs i et parti, for så mister man troværdigheden
Pia Kjærsgaard

Til Dansk Folkepartis netop afsluttede årsmøde slog partistifteren i bordet og sagde - indirekte henvendt til Kristian Thulesen Dahl: "Mange af os kan ikke leve med den situation, vi står i lige nu. Jeg kan slet ikke!".

Julekalenderen

Læs andre afsnit her.