Brevmodtagerne har alle bestilt hash på en såkaldt narkotelefon. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (modelfoto)

1.000 danskere får ubehageligt brev

4. feb, 11:16
Hashkøbere i Esbjerg og omegn kan meget vel få brev fra politiet. Brevet er et af politiets våben i kampen mod lokale bander.

Med udgangspunkt i sms-bestillinger af hash til en såkaldt "narkotelefon" modtager 1.042 personer i disse dage et brev i E-boks fra politiet.

LÆS OGSÅ: Fagligt aktiv maler inden OK-forhandlinger: 'Hvis de kommer ud med noget bras, så bliver folk da vrede'

I brevet vil det fremgå, at politiet mistænker dem for køb af hash. Og ifølge politiinspektør Brian Voss Olsen ved Særlig Efterforskning Vest (SEV) er det op til den enkelte, hvad der så skal ske.

- Hvis man er enig, så får man et bødeforlæg, og er man uenig, så er det op til retten, hvad der så skal ske, fortæller politiinspektøren til Ekstra Bladet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Helt almindelige borgere

Brevmodtagerne er ifølge politiet for langt de flestes vedkommende helt almindelige borgere i alle aldre fra Esbjerg og omegn.

De har alle købt hash fra den samme persongruppe og er alle mistænkt for at have købt under 100 gram hash.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

Grafik: Politiet

Understøtter bandemiljøet

I en pressemeddelese siger Brian Voss Olsen, at borgerne ved køb af hash har "understøttet det lokale bandemiljø, der har organiseret de tusindvis af hash-handler".

I pressemeddelelsen skriver politiet også, at Særlig Efterforskning Vest (SEV) i december 2019 sigtede otte hashbude, så i alt 33 er sigtet for salg af hash.

Derudover fik 52 købere, som alle havde købt mere end 100 gram hash, besøg af SEV og blev sigtet for deres køb.

63 års fængsel

SEV har i begyndelsen af januar, i samarbejde med forebyggelsesafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg Kommune samt Varde Kommune, afhørt og sigtet 82 personer, som er under 18 år samt afhørt otte personer, som var under 15 år, da de købte hash.

Efterforskningen mod hashmarkedet i Esbjerg er blot en af flere større indsatser, som politiet har gennemført mod byens bandemiljø, efter der i 2018 opstod en konflikt mellem to rivaliserende bander.

21 medlemmer fra de to bander afsoner ifølge politiet fængselsdomme for vold, grov vold, handel med hash og hård narkotika samt ulovlig våbenbesiddelse, og foreløbig er 24 bandemedlemmer samt relaterede blevet idømt over 63 års fængsel. To er blevet permanent udvist, og en person er blevet betinget udvist af Danmark.