Leverandørerne af hjemmepleje i Gribskov Kommune trækker sig fra opgaven. Det kan have alvorlige konsekvenser for omkring 1.000 af kommunens ældre borgere.

LÆS OGSÅ: 100 ansatte fyret: Jysk firma kæmper med økonomien

De kan nemlig meget hurtigt stå uden mulighed for hjemmepleje, skriver det økonomiske nichemedie NB Økonomi.

Ifølge NB Økonomi har Gribskov Kommune kun en uge til at finde mindst to leverandører, der både vil og kan overtage opgaven fra den 1. december.

Situationen er ekstra alvorlig, fordi den nordsjællandske kommune har nedlagt den kommunale hjemmepleje og alene satser på at løse opgaven med private aktører.

Ifølge direktøren i firmaet BM-Pleje, Martin Marburger, er situationen opstået, efter kommunen både har sænket priserne og hævet kvalietskravene.

- Vi kan ikke rigtig se os selv i den model, som kommunen har lagt frem. Når vi ser på de krav vi skal arbejde efter nu, så hænger det ikke sammen, siger han til NB Økonomi.

Enhedslistens Torben Conrad, der er kontaktperson for Enhedslistens ældrepolitiske udvalg, kritiserer kommunen for at have stillet sig selv i en situation, "hvor de private let kan samle sig i et blufnummer og presse kommunen for bedre priser, ved truslen om, at de trækker stikket":

- Når man udliciterer hjemmeplejen 100 procent spiller kommunen på en eller anden vis poker med borgernes liv og velfærd, siger Torben Conrad.

Ifølge NB Økonomi har Gribskov Kommunes strategi for hjemmeplejen malet kommunen op i et hjørne.

Sidste år hjemtog kommunen efter massiv kritik af forholdene nemlig hjemmesygeplejen fra den private virksomhed Attendo.

Det kostede ifølge NB Økonomi kommunen mellem 30 og 40 millioner kroner mere end budgetteret. Det er en af årsagerne til, at kommunen har undladt at etablere en kommunal hjemmepleje, som ville kunne tage over nu, hvor leverandørerne vender kommunen ryggen.