Tøjfirma tiltalt for terror er klar med ny kollektion

26. aug 2008
Hipt tøj og en duftserie er det terrortiltalte danske modefirma Fighters Lovers nye støtteerklæring til grupperne PFLP og FARC. Firmaet risikerer dom for terrorstøtte inden for et par uger

Funky t-shirts, bandanaer og duftevand.

Det er modefirmaet Fighters + Lovers nye kollektion, som præsenteres på en natklub i København sent torsdag aften. Happeningen er imidlertid meget mere end blot en catwalk og lidt kold hvidvin.

»Formålet med kollektionen er at støtte to advokatgrupper i Palæstina og Colombia, som kæmper for at frigive politiske fanger - herunder kritiske journalister, fagforeningsfolk og modstandsfolk«, siger den 25-årige studine Katrine Willumsen, som er af en de syv tiltalte fra Fighters + Lovers.

Det kan lyde uskyldigt og som en god gerning, hvilket gruppen og en række fagforeninger også mener, det er.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men justitsmister Lene Espersen (K) er af en anden opfattelse og står bag Danmarks første retssag om terrorstøtte med anklager om, at Fighters + Lovers støtter terrororganisationer i Mellemøsten og Colombia.

Tiltalt for terrorstøtte

Hele postyret om Fighters + Lovers stammer tilbage fra 2006, hvor gruppen blev landskendte for økonomisk at støtte et plakatværksted drevet af oprørsgruppen PFLP i Israel og en radiostation i Colombia drevet af gruppen FARC.

Pengene kom fra overskuddet af Fighters + Lovers' T-shirt-salg, og det fik den colombianske regering til at protestere over for den danske regering, som valgte lægge sag an mod den politiske modegruppe.

De syv tiltalte, der blandt andet tæller en 56-årig pølsemand, en 56-årig grafiker og en 36-årig journalist, blev dog alle frikendt af byretten i december.

Byretten pointerede, at selv om både PFLP og FARC har mord og kidnapninger på samvittigheden, så var der ikke bevis for, at det var et mål at skræmme befolkningen, som terrorloven kræver.

Det var en kontroversiel dom, dels fordi byretten ikke afviste, at de to grupper kan siges at være legitime frihedsbevægelser, som Fighters + Lovers hævder. Og dels fordi PFLP og FARC står på EU's terrorlister.

Anklagemyndigheden har da også anket dommen til landsretten, som tager hul på sagen i næste uge. Skal de tiltalte dømmes for terrorstøtte kræver det, at anklageren kan overbevise retten om, at PFLP og FARC er illegitime terrororganisationer.

faktaboks

Sagen kort

Syv personer fra modefirmaet Fighters + Lovers er tiltalt for terrorstøtte, fordi de har sendt penge til den palæstinensiske gruppe PFLP og den colombianske gruppe FARC.

I december frikendte byretten imidlertid alle personerne, fordi de ikke kan karakteriseres som terrorgrupper.

Sagen er anket til landsretten, hvor der forventes at falde dom 11. september.