- Myndighederne gør et godt stykke arbejde inden for de eksisterende rammer. Men jeg vil gerne tage initiativ til, at SIRI får endnu flere redskaber, som de kan gøre brug af, skriver Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Efter afsløringer om underbetalte kokke: Minister vil have loven ændret

10. dec 2019
En formodning om snyd skal være nok til, at danske myndigheder kan nægte at udstede en opholds- og arbejdstilladelse til kokke fra Kina.

Det skal være slut med, at kinesiske kokke bliver udnyttet på danske restauranter. Og derfor skal den nuværende lovgivning laves om.

Det forklarer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Fagbladet 3F.

- Myndighederne gør et godt stykke arbejde inden for de eksisterende rammer. Men jeg vil gerne tage initiativ til, at SIRI får endnu flere redskaber, som de kan gøre brug af, skriver Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, som udsteder opholds- og arbejdstilladelse til udlændinge i Danmark. Og det er også styrelsen, der skal kontrollere om reglerne bliver overholdt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ministerens ønske om en lovændring kommer på baggrund af, at Fagbladet 3F søndag afslørede, at hundredvis af kinesiske kokke arbejder 80 timer om ugen i Danmark for en timeløn på helt ned til 20 kroner.

Nogle kinesiske kokke har arbejdet illegalt. Andre kokke arbejder på den såkaldte beløbsordning, der burde sikre dem lidt over 35.000 kroner i løn om måneden.

Beløbsordningens mindsteløn på 35.582 kroner er en høj løn for en kok i Danmark. Til sammenligning tjener en dansk kok i gennemsnit 26.765 kroner inklusive pension og feriepenge om måneden. Altså knap 9.000 kroner mindre.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil for det første se på, om der skal indføres en såkaldt formodningsafslagsregel på erhvervsområdet.

Det betyder, at SIRI skal kunne give afslag på en opholdstilladelse, hvis man ud fra en samlet vurdering må formode, at ansættelsesforholdet ikke er reelt.

For tiden har SIRI kun adgang til at meddele proforma-afslag i tilfælde, hvor der er et sikkert grundlag for at antage, at der ikke er tale om et reelt ansættelsesforhold. En formodning er således ikke tilstrækkelig, oplyser ministeren.

For det andet vil Mattias Tesfaye se på, om SIRI skal have ”flere muskler” på kontrolområdet. Han mener, at myndigheden ikke kun skal have muligheden for at tjekke, om papirerne er i orden. Den skal også have muligheden for at tage ud og foretage kontroller på blandt andet restauranter.

Hvorfor er det fair, at en dansk myndighed skal kunne afvise at give en opholds- og arbejdstilladelse til en udlænding alene på en formodning om, at reglerne vil blive brudt?

- Vi har åbnet Danmark for et arbejdsmarked, der er mere kynisk, end vi er vant til. Vi kan se, at der sker fusk og svindel, og det vil regeringen ikke tolerere. De fleste overholder reglerne, men vi må ikke være naive, og derfor skal vi have øget kontrol af, om reglerne bliver overholdt, skriver Mattias Tesfaye og fortsætter:

- Men myndighederne er også nødt til at have mulighed for at give afslag på en ansøgning, hvis de ud fra en samlet vurdering må formode, at ansættelsesforholdet ikke er reelt. I dag har SIRI for eksempel muligheden for at gøre brug af en formodningsafslagsregel på studieområdet. Det synes jeg, er både fair og fornuftigt.

De danske myndigheder har kendt til systematisk snyd med arbejdstilladelser for kinesiske kokke i flere år.

I 2015 vurderede SIRI, at der var mistanke om, at kinesiske kokke i Danmark blev udnyttet.

Dengang mistænkte myndigheden selv, at der skete “systematisk snyd med opholdstilladelser på beløbsordningen af kinesiske statsborgere i restaurationsbranchen, samt deres medfølgende familiemedlemmer”. Og at der kunne være tale om “menneskehandel til tvangsarbejde”.

I de seneste år er antallet af kinesiske kokke på beløbsordningen steget meget markant. I 2010 arbejdede 22 kinesere på hoteller og i restauranter herhjemme. I 2018 var antallet steget til 582.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oplyser, at han vil fremsætte lovforslaget i det nye år.