Der bliver anmeldt rekordfå arbejdsskader blandt medarbejderne og eleverne på de tekniske skoler og fagskoler. Arkivfoto. Foto: Sigrid Nygaard/Ritzau Scanpix

Rekordfå skader anmeldes på erhvervsuddannelser

20. dec 2019
Fra 2015 til 2018 er antallet af anmeldte arbejdsskader faldet fra 772 til 448 på landets tekniske skoler og fagskoler.

Klemmelus og hammerslag over fingrene opleves i langt mindre grad end tidligere på landets erhvervsuddannelser.

I hvert fald bliver der anmeldt rekordfå arbejdsskader blandt medarbejderne og eleverne på de tekniske skoler og fagskoler.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

I 2015 blev der anmeldt i alt 772 arbejdsskader på erhvervsuddannelserne. Sidste år var tallet faldet til 448 skader.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Kent J. Nielsen er ph.d og forsker i arbejdsmiljøsikkerhed på Arbejdsmedicinsk klinik i Herning. Ifølge ham kan faldet af anmeldte arbejdsskader afspejle flere forskellige tendenser.

- Man kan se udviklingen som et resultat af erhvervsuddannelsernes aktive arbejde med skader, og at der er blevet lavet en indsats for at komme det farlige arbejdsmiljø til livs, siger han.

Dog kan Kent J. Nielsen heller ikke afvise, at tallene også kan være et udtryk for, at de tekniske skoler og fagskoler forsømmer at registrere skader.

På erhvervsskolen Aarhus Tech har man i en lang årrække haft fokus på det gode arbejdsmiljø for deres elever og undervisere. De mener derfor, at de er blevet langt bedre til at registrere skader og ulykker på skolens areal.

- Vi registrerer endnu mere, end vi tidligere har gjort. Faktisk er vi gjort det muligt at registrere det, som vi kalder nærved-hændelser. Det er hændelser, som ikke har haft skader til følge, men som alligevel udgør en risiko, fortæller Mette Kabell, der er arbejdsmiljøchef på Aarhus Tech.

Sidste år lancerede skolen også en ny funktion på deres app, der gør, at eleverne og underviserne nu med et par tryk på telefonen selv kan registrere, hvis de har været tæt på at komme til skade eller har forbedringsforslag til arbejdsmiljøet.

Det betyder, at de slipper for, at skulle printe blanketter ud, udfylde dem og efterfølgende aflevere papirerne til en medarbejder fra skolens arbejdsmiljøgruppe.

Hos 3F er man glad for, at udviklingen ser ud til at gå den rigtige vej.

- Nu ved vi ikke, om alle skader bliver anmeldt, men det vil glæde os meget, hvis faldet efter 2015 er et udtryk for, at der er kommet bedre styr på arbejdsmiljøet på skolerne, siger arbejdsmiljøpolitisk chef hos 3F Ulla Sørensen.