27-årige Christoffer sendt til tælling: Har lunger som en på 85 år

10. dec 2019
Den 27-årige VVS'er Christoffer Kjeldgård har fået nedsat sin lungefunktion efter at have indåndet støvpartikler på byggepladser, hvor der har været brugt farlige stoffer som epoxy og isocyanater. Nu skal han udredes på en arbejdsmedicinsk klinik.

Da den 27-årige VVS’er Christoffer Kjeldgård for få uger siden var ved lægen, gik han derfra med en nedslående besked.

En lungetest havde nemlig vist, at den unge VVS’er havde lungefunktion som en på 85 år.

Lægen var ikke i tvivl om, at Christoffer Kjeldgårds dårlige lunger skyldes, at han i arbejdet som VVS’er havde indåndet støvpartikler fra de skadelige stoffer epoxy og isocyanater. Faktisk var han tæt på at få konstateret lungesygdommen KOL.

LÆS OGSÅ: Håndværkere arbejdede i giftige dampe på byggeplads: - De løj for os

- Beskeden tog lidt tid af sluge. Jeg blev meget overrasket, fordi jeg havde tænkt, at jeg bare skulle ned til lægen og have et stykke papir med dokumentation om, at jeg havde arbejdet med noget farligt. Jeg havde ikke regnet med, at det var så grelt med mine lunger, forklarer Christoffer Kjeldgård til A4 Arbejdsmiljø.

Christoffer Kjeldgård, der er ansat i VVS-firmaet MIH, skal nu udredes hos en lungespecialist på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

Den 27-årige VVS'er ryger cirka 15 smøger om dagen, men overlæge Ole Carstensen fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning mener ikke, at rygning kan forårsage så dårlige lunger i så ung en alder. Overlægen har ikke selv undersøgt Christoffer Kjeldgård, men udtaler sig generelt.

- Det her handler ikke om cigaretter. Det er meget sjældent, at man i så ung en alder har en så nedsat lungefunktion, der er arbejdsrelateret, siger den arbejdsmedicinske overlæge.

Masker er ingen hjælp

Christoffer Kjeldgård har arbejdet på mange forskellige byggepladser i Københavnsområdet. Blandt andet på en byggeplads i Carlsbergbyen i København, der i de seneste uger har været lukket ned på grund af farligt arbejdsmiljø. Her har en række murere fået allergiske reaktioner efter at have været i nærkontakt med produkter, der indeholder epoxy og isocyanater.

Det her handler ikke om cigaretter. Det er meget sjældent, at man i så ung en alder har en så nedsat lungefunktion, der er arbejdsrelateret.
Overlæge Ole Carstensen, Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning

Det har fået ansatte fra forskellige faggrupper til at afvise at udføre arbejde på byggepladsen, før pladsen er rengjort.

Christoffer Kjeldgård har på sin egen krop mærket, hvordan støvpartikler og giftige dampe fra farlige stoffer har påvirket hans helbred.

LÆS OGSÅ: Håndværkere arbejdede i giftige dampe på byggeplads: Nu får de sparket

- Når du arbejder sådan et sted, er det som at arbejde i en stor vindtunnel, hvor støvet er over det hele. Man kan ikke rende rundt med en maske på hele tiden, fordi du skal også kunne kommunikere med dine kolleger. Vi bruger nogle såkaldte kaffefiltermasker, men de tager ikke en skid. Man kan gå med dem i 20 minutter ad gangen, siger Christoffer Kjeldgård.

Arbejdsgiver afviser ansvar

Christoffer Kjeldgårds arbejdsgiver, VVS-virksomheden MIH, som han har arbejdet for i fem år, er ærgerlig over, at en af deres mest vellidte medarbejdere er blevet syg.

Direktør Michael Henriksen mener dog ikke, at MIH bærer noget ansvar for medarbejderens nedsatte lungefunktion.

- Vi appellerer til, at vores medarbejdere bruger beskyttelse, når de arbejder med materialer, der er potentielt farlige. I det konkrete eksempel fra byggepladsen ved Carlsbergbyen har spanske håndværkere fra andre firmaer dækket giftig maling til for at skjule det. Det er ulovligt. Jeg kan ikke se, at vi kunne have gjort noget anderledes i forhold til Christoffer, forklarer Michael Henriksen og fortsætter:

- Ingen af vores medarbejdere får nej til at bruge de bedste værnemidler i arbejdet. Men vi er også en branche, der er omgivet af mange farlige stoffer, og der er altid en risiko i arbejdet. Det er også meget forskelligt, hvordan vores kroppe reagerer i forhold til de her stoffer, siger direktøren.

Christoffer Kjeldgård har lunger som en 85-årig.

Christoffer Kjeldgård fortæller, at han kun kan have en støvmaske på i 20 minutter. Stiller I dermed de bedste værnemidler til rådighed for jeres medarbejdere?

- Ja, det gør vi. Vi gør meget ud af at beskytte vores medarbejdere. Men vi kigger hele tiden på, at der er nye værnemidler på markedet, der virker bedre, siger Michael Henriksen.

Anmeldt som erhvervsbetinget sygdom

Når Christoffer Kjeldgård taler i telefon eller går op ad trapper, mærker han det i lungerne. Han bliver hurtigere forpustet og har åndedrætsbesvær, når han anstrenger sig fysisk. Men det er ikke kun lungerne, der volder problemer for den unge VVS’er.

- Jeg er også begyndt at klø rundtomkring på kroppen. Jeg ved ikke, om det har noget med mit arbejde at gøre, men jeg har også en kollega, der har fået nogle udslæt, forklarer han.

Christoffer Kjeldgård har med hjælp fra sin kontaktperson i Blik- og Rørarbejderforbundet, Christian Ingebrekt, anmeldt den nedsatte lungefunktion som en erhvervssygdom.

- Christoffer har været udsat for farlige stoffer, og vi mener, at det er en erhvervsbetinget sygdom, siger Christian Ingebrekt.

Jeg håber, at lægerne kan gøre et eller andet magisk ved det. Jeg håber ikke, at jeg skal gå med det her resten af livet. Det er en ung alder at være tæt på at have KOL, og jeg ved ikke, hvad konsekvenserne af det på sigt bliver.
Christoffer Kjeldgård, VVS'er

Selvom MIH ikke påtager sig ansvaret for Christoffer Kjeldgårds sygdom, har VVS-firmaet alligevel valgt at gøre noget proaktivt for at undgå, at flere medarbejdere havner i samme situation som den 27-årige VVS’er.

- Vi vil indføre en fast ugentlig briefing, eksempelvis om fredagen, hvor vi i stedet for at fortælle røverhistorier snakker om arbejdsmiljø og sikkerhed. Her skal vi minde hinanden om, at det er vigtigt, at vi bruger støvmaske ude på byggepladsen og går i det rigtige sikkerhedsfodtøj, siger Michael Henriksen.

Håber på magi fra læger

Christoffer Kjeldgård har endnu ikke fået en indkaldelse til den arbejdsmedicinske klinik, men han håber, at specialisterne på Bispebjerg Hospital kan udrette mirakler.

- Det er vildt irriterende, at jeg skal leve med det her. Jeg håber, at lægerne kan gøre et eller andet magisk ved det. Jeg håber ikke, at jeg skal gå med det her resten af livet. Det er en ung alder at være tæt på at have KOL, og jeg ved ikke, hvad konsekvenserne af det på sigt bliver, lyder det fra Christoffer Kjeldgård.

De skadelige stoffer epoxy og isocyanater er stærkt allergifremkaldende og kan føre til eksem, allergisk astma og kræft.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her