Når Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen handler, har han sin gasmaske, gummihandsker og biodragt på. Foto: Privatfoto

Familiefar forudså coronakrisen: Handler ind i dragt og gasmaske

24. mar, 17:21
Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen vidste allerede i januar, at noget var helt galt. Derfor handlede han allerede stort ind og købte gasmasker uger før, at statsministeren lukkede landet ned.

De fleste af os var i chok, da Mette Frederiksen (S) sidste onsdag lukkede Danmark ned.

Men ikke Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen fra Gamby på Nordfyn. Han havde allerede to uger før det famøse pressemøde valgt at handle nødreserver ind for 2500 kroner. Blandt andet fire kilo ris, seks kilo mel, tørgær og selvfølgelig toiletpapir røg hjem på lager.

LÆS OGSÅ: 1.500 ansatte sendes hjem med lønkompensation

Det hele startede med en online bestilling af et panserglas til mobiltelefonen i januar. Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen, der er hjemsendt fra sit job hos ISS, hvor han vedligeholder militærets skyderbaner på Østfyn, undrede sig nemlig over, at panserglasset, der var produceret i Kina, pludselig var i restordre.

- Jeg tænkte, hvis Kina stopper med at producere billige plastikdimser, så er der noget galt. Så jeg gik på YouTube og Reddit (onlinemedie skrevet af brugere red.). Der kunne jeg se, at Kina var ramt af en virus, der nærmest havde lukkede landet. Det var længe før, de danske medier rigtig skrev om det. Så røg jeg i venteposition og holdt mig opdateret, siger han. 

Den 28-årige familiefar til tre piger er typen, der godt kan lide at følge med i, hvad der sker rundt omkring i verden. Da sygdommen, der mindede om influenza, pludselig også ramte Italien i februar, fik det ham ud af ventepositionen. Han købte ikke kun fødevarer. Han bestilte også fire gasmasker online: En til ham og hans kæreste og en til hans mor og hendes kæreste.

Voksenmobbet

Tirsdag d. 10. marts, altså dagen før Mette Frederiksen lukkede landets skoler og institutioner, foreslog Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen de kammerater, som han normalt spiller floorball med, at de skulle aflyse den kommende træning.

- Jeg blev kærligt voksenmobbet. Men senere har de skrevet på vores Facebook-gruppe, at de skylder en øl, for jeg fik jo ret, siger han. 

Fordi Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen var forberedt bedre end de fleste, slap han for at panikhandle den onsdag, da mange sloges om toiletpapir og mælk i det lokale supermarked.

Jeg kan godt forestille mig, at vi vil være lukket ned indtil sommerferien.  Så får vi måske et lille pusterum i sommerferien og i starten af tiden efter. Og så skal vi til at lukke landet ned igen, når anden bølge kommer i efteråret
Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen, ansat hos ISS og familiefar

Når han i dag handler, har han sin gasmaske, gummihandsker og biodragt på, og han er fuldstændig ligeglad med, hvad andre tænker.

- Der var nogle unge, der fulgte efter mig og lagde film op af mig på Snapchat eller TikTok, eller hvad det nu hedder, griner han.

Er vi andre naive, når vi ikke gør det samme?

- Da jeg forrige mandag handlede med alt det her kluns på, der stod folk helt tæt på hinanden i køen til kassen, som om det var en ganske almindelig mandag. Der var også nogle, der hostede inde i butikken, og folk begyndte at trække halstørklæderne op foran ansigtet. Så får jeg det sådan ”hvad tænker folk på”. Jeg tager ikke det her kluns på for at være sjov. Jeg gør det for at passe på mig selv og mine medborgere.

Derfor holder Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen sig også så vidt muligt indendørs. Han handler kun, når det er allermest nødvendigt, og hans kæreste får ikke lov, for hun nægter nemlig at have gasmaske og dragt på. Hun tager til gengæld stadig på arbejde som mejerist.

- Det har jeg det fint med. For de tager det virkeligt alvorligt på hendes arbejde med god hygiejne og ikke flere end ti medarbejdere i kantinen. Og de sender folk hjem, der har de mindste symptomer. Men hun får altså ikke lov til at handle, griner Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen.

Efteråret bliver slemt

Parrest tre piger på 7, 6 og 2 år må også klare sig med en tur på trampolinen i haven. De har en enkelt gang været på en offentlig legeplads i den seneste halvanden uge.

- Vi har sprit i bilen, og så sprittede vi af, inden vi gik ud på legepladsen og bagefter. Men jeg vil lige skynde mig at sige, at det altså ikke sprit, jeg har hamstret, jeg har købt det for et år siden, siger han. 

Du var forberedt på coronakrisen, hvad forudser du, er det næste, der kommer til at ske?

-  Jeg kan godt forestille mig, at vi vil være lukket ned indtil sommerferien.  Så får vi måske et lille pusterum i sommerferien og i starten af tiden efter. Og så skal vi til at lukke landet ned igen, når anden bølge kommer i efteråret, siger Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen, der naturligvis har undersøgt sagen og fortsætter:

- Jeg har kigget lidt i historiebøgerne, og hvis du ser på den spanske syge, så var der 20 procent af dem, der døde, der døde i foråret i 1918, og så var der 80 procent, der døde i efteråret. Formenligt fordi folk begyndte at slappe lidt mere af og ikke tage deres forholdsregler. Det kan man frygte også vil ske her, medmindre vi får en vaccine.

LÆS OGSÅ: Coronaoverblik: Kinesisk rigmand i kæmpe donation af værnemidler til Danmark

Selvom Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen er god til at spå om fremtiden, er han i tvivl om, hvad der vil ske med det job, som han er hjemsendt fra uden løn

- Jeg håber og tror, jeg har et job at komme tilbage til, men man ved det aldrig, siger Ulrich Dethlef Húnfjörð Jørgensen, der har været ansat hos ISS i et år og to måneder, siger han. 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her