Her ses den svenske forfatter Per Olov Enquist på et billede af ældre dato. Enquist døde lørdag. Han blev 85 år. (Arkivfoto) Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix

Kendt forfatter er død - 85 år

26. apr 2020, 09:18
P.O. Enquist er blandt andet forfatter til "Livlægens besøg", som solgte 100.000 eksemplarer alene i Danmark.

En af Sveriges mest kendte forfattere Per Olov Enquist - også kendt som P.O. Enquist - er død efter nogen tid sygdom.

P.O. Enquist, der blev 85 år, sov stille ind lørdag aften. Det oplyser hans enke, Gunilla Thorgren, til Politiken.

Den svenske forfatter er en af Skandinaviens mest læste og roste forfattere.

Han har et forfatterskab, der byder på journalistik, skuespil, filmmanuskripter, kriminalromaner, litteraturkritik og selvbiografiske romaner.

Hans bøger er som regel baseret på historiske begivenheder og virkelige personer, hvor fiktion og fakta supplerer hinanden.

Blandt andet skrev han om den svenske statsminister Olof Palme, der blev myrdet i 1986.

P.O. Enquist debuterede i 1961 som forfatter og brød igennem med "Magnetisørens femte vinter" (1964).

Han nåede at bo i København i 15 år fra 1978 til 1993, mens han var gift med Lone Bastholm, som er tidligere skuespilchef på Det Kongelige Teater.

I årene efter skrev han romanen "Livlægens besøg" (1999) om den tyske livlæge Johan Friedrich Struensee og det velkendte og historiske trekantdrama med dronning Caroline Mathilde og kong Christian VII.

"Livlægens besøg" fik Augustprisen som Sveriges bedste svenske roman i 1999. Alene i Danmark solgte den mere end 100.000 eksemplarer.

Historien er også fortalt i filmen "En kongelig affære" af instruktør Nikolaj Arcel med Mads Mikkelsen i rollen som Struensee. Filmen, der havde premiere i 2012, solgte mere end 500.000 billetter.

Under sin tid i København skrev P.O. Enquist ligeledes teaterstykket "Fra Regnormenes Liv", der handler om H.C. Andersen og skuespillerinde Johanne Louise Heiberg.

P.O. Enquist er også forfatter til "Legionærerne" fra 1969, som handler om Sveriges udlevering af baltiske flygtninge til Sovjetunionen.

Romanen indbragte Enquist den prestigefylde Nordisk Råds litteraturpris, da han var blot 35 år.

/ritzau/