FH og DA i fælles opråb til pressede virksomheder: Overvej fjernundervisning til opkvalificering

BeFunky-collage__2_
Virksomheder og medarbejdere bør overveje fjernundervisning til efteruddannelse og opkvalificering, mener arbejdsmarkedets parter, foreslår næstformand i FH Nanna Højlund og uddannelses- og integrationschef i DA Jannik Bay. Foto: Jesper Ludvigsen & pressefoto
23. mar. 2020 14.40
Danmark er lukket ned, og medarbejdere er sendt hjem. Det kan udnyttes til at dygtiggøre medarbejdere og aflyse afskedigelser, mener arbejdsmarkedets parter.

Kære læser

Denne artikel har vi åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle corona-krise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Arbejdsmarkedets parter opfordrer til, at virksomheder og lønmodtagere overvejer at bruge nedlukningen af Danmark til at efteruddanne og opkvalificere medarbejderne gennem fjernundervisning i AMU-systemet.

LÆS OGSÅ: Nu rammer coronakrisen byggeriet: 1.000 nye ledige på to uger

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Nanna Højlund, der har uddannelse som politikområde, ‘hepper på’, at virksomheder og ansatte benytter sig af muligheden.

- Vi har tidligere hørt fra både virksomheder og medarbejdere, at der ikke var tid til efter- og videreuddannelse. Selvom det er på trist en baggrund, så er det ny en gylden mulighed for at give lønmodtagerne et kompetenceløft, siger Nanna Højlund til A4 Arbejdsliv.

Erhvervsuddannelserne: 'Kontakt os'

Udmeldingen kommer efter, at Dansk Erhverv og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier i en fælles pressemeddelelse har opfordret til netop det samme.

Direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Lars Kunov tilskynder, at virksomhederne kontakter uddannelsesinstitutionerne for at lave aftaler om fjernundervisningsforløb.

- Rigtig mange skoler står klar med et katalog af kurser, der kan udbydes som fjernundervisning fra dag ét. Derudover oprustes der lige nu, så de fremmødekurser, der kan gennemføres online, omformes til digitale tilbud, siger Lars Kunov og fortsætter:

- Det betyder jo reelt, at virksomhederne kan sende medarbejdere på et fjernundervisningsforløb i AMU og få dækket en stor del af medarbejdernes løn, idet VEU-godtgørelsen svarer til 100 procent af dagpengesatsen. Derudover er der i mange overenskomster mulighed for at søge supplerende lønkompensation i kompetencefonde, hvilket betyder, at arbejdsgiverne bliver refunderet for lønudgifter, når medarbejderne er på uddannelse, siger Lars Kunov.

Afhænger af den enkelte virksomhed

Nanna Højlund håber, at efteruddannelsen vil betyde, at medarbejderne føler, at de i mellemtiden har gjort nytte af den midlertidige hjemsendelse til at holde sig skarpe, og at de efterfølgende kan returnere til arbejdspladserne med et 'boost'.

- Samtidig vender de tilbage til et arbejdsmarked, hvor der enten er kamp om arbejdskraften eller høj ledighed. Derfor er det vigtigt for medarbejderne at kunne vende tilbage med skærpede kompetencer, siger Nanna Højlund.

Uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jannik Bay er lidt mere tilbageholdende, men opfordrer alligevel virksomhederne til at overveje muligheden. Han peger på, at virksomhederne er pressede og står i vidt forskellige situationer.

- Nogle ser ind i en fremtid, hvor de ikke har andre muligheder end at afskedige medarbejdere. Nogle kan bruge VEU-godtgørelsen til at fastholde medarbejdere og undgå afskedigelser, og andre kan bruge det til at opkvalificere medarbejdere, så de kommer styrket ud på den anden side, siger Jannik Bay.

Ligesom Nanna Højlund ser han dog også muligheder i den nuværende krisesituation. Han håber, at man i fremtiden vil se på, hvordan man bedre kan udnytte mulighederne i fjernundervisning.

LÆS OGSÅ: Voldsomme tal: Over 22.000 danskere melder sig ledige på én uge

- Som et lys i mørket kan man håbe på, at den nuværende situation betyder, at man i fremtiden får øget fokus på mulighederne i fjernundervisning og digital læring. Det er der behov for, for digital læring og blended learning kan give mere fleksible løsninger – både for den enkelte medarbejder og i forhold til de enkelte virksomheders hverdag, siger Jannik Bay.